Människor köar till bankomat. Arkivfoto: Francisco Seco/AP.
Arkivfoto: Francisco Seco/AP. Foto: Arkivfoto: Francisco Seco/AP.

Portugal hotas av ny kris

1:50 min

Portugal är ett av de länder som tagit sig igenom sin ekonomiska kris och kunnat lämna det krisprogram som de internationella långivarna erbjudit. Men nu hotar landet att kastas ut i ny kris, sedan lånekostnaderna stigit kraftigt.

I höstas valde portugiserna ett nytt parlament och resultatet blev en ny vänsterinriktad regering med mindre åtstramningar på programmet.
I veckan kom nya siffror som visar, att tillväxten i landet under fjärde kvartalet i fjol blev lägre än väntat.


I torsdags steg plötsligt Portugals lånekostnader kraftigt. Räntan på en tioårig portugisisk statsobligation steg till nära 4,5 procent. Det är nästan tre gånger så mycket som för bara ett drygt år sedan. Och det riskerar att försvåra situationen för ett land som har en av Eurozonens högsta nivåer på sin statsskuld - 130 procent.


Det som fått världens investerare att dra öronen åt sig och köpa annat än portugisiska statspapper, är risken att Portugal ska förlora det stöd landet i dag har från Europeiska centralbanken, ECB.


ECB köper i dag stora mängder statsobligationer varje månad från euroländerna. Det är en stimulans som brukar kallas pengatryckning och syftet är att stimulera ekonomin i länderna. ECB köper också portugisiska obligationer. Det har starkt bidragit till att pressa ner Portugals lånekostnader.


Men den här nödhjälpen från ECB hänger på en skör tråd. ECB köper bara obligationer från länder som har en godkännandestämpel från kreditvärderingsinstituten. Och problemet är, att bara ett mindre kreditvärderingsinstitut, DRBS, ger Portugisiska statspapper betyg som innebär att de är värda att investera i. De tre stora instituten underkänner fortfarande Portugisiska statspapper och ger dem skräpstämpel.


Det som nu ifrågasätts, det är om också DRBS ska ge Portugisiska papper skräpstatus. Då måste ECB sluta köpa dem, om banken följer reglerna. Och då rusar lånekostnaderna i höjden igen och krisen i Portugal drar igång igen. DRBS ska göra en ny värdering av Portugal i april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista