Turkiska soldater. Foto: AP/TT
Turkiska soldater. Foto AP/TT.

Artillerield över gränsen

0:58 min

Turkiet besköt idag områden i Aleppoprovinsen som kontrolleras av kurdiska styrkor och dess allierade med artilleri. Beskjutningen skedde mindre än två mil från den turkiska gränsen.

Turkisk militär har idag skjutit med artilleri över den syriska gränsen mot områden som kontrolleras av kurdiska styrkor, det uppger turkiska regeringskällor till nyhetsbyrån Reuters. Bland annat ska flygbasen i Menagh ha träffats, basen var kontrollerad av sunnirebeller, men togs häromdagen över av en allians av väpnade grupper där bland annat kurdiska YPG ingår.

YPG är den kurdiska PKK-gerillans systerorganisation och Turkiet anser att bägge ska klassas som terrorister. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har sagt att Turkiet inte kommer att tveka att agera i Syrien ifall Turkiet möts av hot från kurdiska styrkor.

Men de kurdiska styrkorna i Syrien har stöd av bland annat USA.

Dagens händelse visar på det mycket komplicerade spelet i norra Syrien, när Nato-landet Turkiet ingriper militärt mot kurdiska grupper som har stöd av USA och som dessutom har fått flygunderstöd av Ryssland den senaste tiden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista