En man dödades under bråket.
1 av 4
En man dödades under bråket. Foto: Daniel Sjöholm
En man dödades under bråket.
2 av 4
En man dödades under bråket. Foto: Daniel Sjöholm
Polispådrag vid asylboende i Ljusne
3 av 4
Foto: Foto: Daniel Sjöholm.
Polis i dörröppning.
4 av 4
Foto: Foto: Daniel Sjöholm.

Fortfarande oklart vad som låg bakom mordet i Ljusne

2:15 min

Var som låg bakom bråket vid asylboendet är fortfarande oklart. Den man som greps igår kväll i samband med bråket på asylboendet utanför Söderhamn, har anhållits, misstänkt för mord och försök till mord. 

Polisens presstalesman Christer Nordström berättar för Ekot att ett 15-tal personer var inblandade i bråket.

–Jag det var ett bråk som inträffade vid det här boendet i Ljusne som slutade med att fyra personer blev skadade. Varav en person avled av sin skador på väg till sjukhuset.

Enligt polisen har den misstänkte mördaren använt någon form av stickvapen. De tre personer som skadades i bråket fick alla uppsöka sjukhus för vård.

Polisen kan inte säga om de skadade bodde på asylboendet eller ej. Men den avlidne vet polisen hade sin hemvist i Söderhamn.

Enligt uppgift inträffade bråket utanför asylboendet. Den platsen har varit avspärrad.

Under natten togs fyra personer in till förhör. En av dem är anhållen för mord och mordförsök. De tre andra har släppts av polisen. Men misstankarna mot dem kvarstår för delaktighet i mordet.

Fler personer kommer att höras under dagen, uppger polisen.

Vad som föregick bråket är inte känt.

Migrationsverket har nära kontakt med både polis och säkerhetsbolag, och kan sätta in extra insatser i området om det blir nödvändigt säger Migrationsverkets enhetschef vid mottagningsenheten i Söderhamn, Lars Ulander.

–Jag misstänker att det råder en stor chock, oro och otrygghet bland de asylsökande efter händelsen. Det är förståeligt eftersom det inte är något som någon hade förväntat sig. Vi har personal ute nu för att tala med de boende för att fånga upp om de har behov av ytterligare insatser. Vi är beredda att förstärka med ökad närvaro. Vi kan få hjälp av patruller i området av antingen polis eller vaktbolag.

Alla de 100-taletet asylboende på Bruksgatan i Ljusne där bråket uppstod i går kväll bor i egna lägenheter.

Det råder rädsla och otrygghet i området säger en av de asylsökande Kaula.

–Vi känner oss inte trygga. Det finns kvinnor och barn i alla husen. Vi känner ingen trygghet i området just nu, säger en av de asylsökande i området.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista