Israeliska soldater lastar ur en palestinsk man som skadades när han försökte hindra den palestinska kvinnan från att knivhugga en soldat på Västbanken.
1 av 3
Israeliska soldater lastar ur en palestinsk man som skadades när han försökte hindra den palestinska kvinnan från att knivhugga en soldat på Västbanken. Foto: Mahmoud Illean/TT
Svensk israeliska Noomi Stahl: "jag skäms över Sverige"
2 av 3
Svensk israeliska Noomi Stahl: "jag skäms över Sverige" Foto: Svensk israeliska Noomi Stahl: "jag skäms över Sverige"
Israeliska tidningsrubriker.
3 av 3
Israeliska tidningsrubriker. Foto: Israeliska tidningsrubriker.

Ökad irritation över svensk kritik mot Israel

2:27 min

Knivattackerna i Israel och på Västbanken avtar inte - senast igår gick kvinna till attack mot en israelisk soldat i Hebron på den ockuperade Västbanken. Soldaten skadades. Kvinnan sköts ihjäl.

Hör en längre version av reportaget på God morgon, Världen!

 I Israel ökar irritationen över hur dessa incidenter beskrivs i omvärlden med kritik mot att tonåriga förövare skjuts ihjäl. Och svensk-israeliska Noomi Stahl skäms över Margot Wallströms kritik av Israel där hon ifrågasatte Israels respons och varnade för risken för utomrättsliga avrättningar.

– Jag skäms över Sverige - att inte klart ta avstånd från det palestinska våldet, fokus bör ligga på offren inte förövarna, säger Noomi Stahl.

Israels premiärminister kallade Margot Wallströms uttalande skandalöst och korkat och ledaren för oppositionen i Israel, Isaac Herzog, som känner de svenska socialdemokraterna sedan länge, är också upprörd över hur Sverige försökt läxa upp Israel:

– Alla dessa Israel-hatare och angripare har ingen aning om den här platsens historia, och därför är det ett stort misstag att komma från svenska parlamentet och ge oss omdömen och anmärkningar. Det visar inte någon objektivitet i mänskligt lidande, säger Isaac Herzog.

Men det är inte bara Sverige som pekas ut i Israel. I veckan kallades representanter för den utländska presskåren till Israels parlament Knesset för att svara på frågor om partisk rapportering - beskyllda för att lägga större vikt vid de ihjälskjutna palestinska förövarna än vid de israeliska offren.

Och även inom Israel skär knivintifadan - som många kallar den nu - djupa sår av misstänksamhet - och ställer krav på lojalitet. Tre knessetledamöter som tillhör det arabiska partiet i Knesset, har stängts av i fyra månader efter att de besökt så kallade terroristfamiljer - dvs föräldrar till ihjälskjutna kvinattackerande ungdomar.

Och en israelisk radiojournalist begick lojalitetsbrott när han i sitt morgonprogram sa att en palestinsk mamma som förlorat sitt barn lider lika mycket som en israelisk mamma - även om palestiniern var terrorist. Radioledningen bad publiken om ursäkt och i en drastisk åtgärd kapade de programledarens programtid och gav hälften till en yngre reporter som inte ansågs ha samma tendens till emptai med fienden.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sverigesradio.se


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista