Hyrbilar. Arkivbild.
Hyrbilar. Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Allt fler hyrbilar lämnas aldrig tillbaka

2:06 min

Antalet hyrbilar som inte lämnas tillbaka och aldrig återfinns ökar, visar ny statistik. Enligt branschen är det också allt fler som hyr med falska id-handlingar.

En av de drabbade är Andreas Nikoleris på hyrbilsfirman Sixt i Stockholm som i november blev av med en Mercedes värd runt en miljon kronor.

– Då var det en person med falsk identitet, ett belgiskt körkort och pass med en adress i England och vi upptäckte att bilen försvann från Sverige och sedan är den spårlöst försvunnen helt enkelt, säger Andreas Nikoleris på Sixt i Stockholm som i november blev av med en Mercedes värd runt en miljon kronor.

• Vad innebär det för dig som företagare att en sådan bil är borta?

– Vi är en franschiseorganisation, så det kan innebära en konkurs för oss. Det är en stor förlust, hur som helst.

I fjol efterlystes 277 hyrbilar som inte återlämnats i tid. 86 av dem är fortfarande borta, enligt statistik från försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst. Det är fler än året innan.

Enligt branschen blir det också allt vanligare att de som hyr använder sig av falska identitetshandlingar, men det här finns det inga siffror på.

– Det är faktiskt en stor ökning, en väldigt stor ökning. Vi har ett informationsregister som är godkänt av Datainspektionen där vi blockar personer som vi inte tycker ska hyra bil av olika anledningar och jag är den som lägger in de blockarna och jag märker en markant höjning, säger Mia Solberg på branschorganisationen Biluthyrarna.

• Vad kan det bero på?

– Det är många som är väldigt duktiga på att förfalska körkort, kreditkort och sådana saker. Sedan är det ganska lätt att ta en identitet.

För framför allt de små biluthyrningsfirmorna blir det tufft ekonomiskt när deras bilar inte lämnas tillbaka, och Andreas Nikoleris på Sixt säger att de inte får någon hjälp från polisen.

– En anmälan på en Mercedes S-klass kommer in och läggs ned dagen efter.

Men enligt Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter så är det svårutredda ärenden.

– Hur snabbt man lägger ner det kan jag inte lägga mig i men de här hyrbilarna i mångt och mycket försvinner utomlands så utredningsmöjligheten på grund av att bilarna kanske finns i Iran, Irak, är ju väldigt små. Där är ju branschens egna utredare och framför allt larmtjänst bra mycket duktigare och behjälpligare med det, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista