Domarna i USA:s Högsta Domstol
Domarna i USA:s Högsta Domstol. Översta raden från vänster: Sonia Sotomayor, Stephen Breyer, Samuel Alito Jr. och Elena Kagan. På andra raden från vänster: Clarence Thomas, nyss avlidna Antonin Scalia, ordförande John Roberts, Anthony Kennedy och Ruth Bader Ginsburg Foto: Pablo Martinez Monsivais

Här är de mäktiga domarna i USA:s Högsta Domstol

Efter nyheten om att en av domarna i USA:s Högsta Domstol, Antonin Scalia, hastigt gått bort 79 år gammal, har tillsättandet av hans efterträdare seglat upp som en het fråga under den pågående presidentvalrörelsen. Debatten är i full gång om ifall president Barack Obama ska nominera en ny domare, eller om beslutet ska vänta tills att en ny president tillträder nästa år.

Flera republikanska presidentkandidater menar att en president som är inne på sina sista månader inte bör föreslå en efterträdare, medan många demokrater hävdar att det inte går att ha en tom plats i Högsta Domstolen under ett helt år. Samtidigt har president Barack Obama själv sagt att han kommer att nominera en ersättare till Antonin Scalia, men det verkar vara bäddat för en långdragen kamp med den republikansk-ledda senaten. Domarna, som sitter på livstid om de inte pensionerar sig, avgår eller åtalas för något brott, måste nämligen godkännas av senaten efter en nominering av presidenten. Och eftersom presidenten traditionellt sett nominerar personer som delar hans eller hennes ideologiska övertygelse (eller som presidenten i alla fall hoppas gör det), är tillsättandet av HD-domare en mycket viktig handling.

USA:s Högsta Domstol består av nio domare inklusive ordförande för domstolen. Domare Antonin Scalia, som utsågs av den republikanske presidenten Ronald Reagan, anses ha varit en av de mest konservativa i gruppen. Flera av de senaste domsluten har avgjorts med enbart fem röster mot fyra, där Antonin Scalia lett den konservativa majoriteten. Och just nu väntar fler principiellt viktiga beslut för domstolen rörande bland annat abortfrågan, immigrationsfrågan och klimatfrågan. Tillsättandet av Scalias ersättare är därför i det här läget kanske extra betydelsefullt både juridiskt och politiskt.


Här är en lista över de nuvarande nio domarna, inklusive nyligen bortgågna Antonin Scalia, 79 år.

Fakta:  supremecourt.gov, nytimes.com, AP, wikipedia.org  

cecilia.khavar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista