Turkisk attack över syriska gränsen fortsätter

1:59 min

Turkiet fortsätter att skjuta med artilleri mot områden i norra Syrien som kontrolleras av kurdiska grupper. Den syriska regeringen fördömer Turkiets beskjutning och kräver att säkerhetsrådet i FN ingriper. Frankrike och USA har uppmanat Turkiet att upphöra med attackerna över gränsen.

Efter att den kurdiska väpnade gruppen YPG och dess allierade tagit över flygbasen Menagh från sunnirebeller och närmar sig staden Azaz, en knapp mil från den turkiska gränsen, så har Turkiet i två dagar svarat med artillerield över gränsen.

Turkiska ledare kräver att de kurdiska styrkorna lämnar området, men representanter för kurderna har sagt att det skulle betyda att islamistrebeller kan komma att återvända. Den kurdiska YPG-milisen har nära band till PKK-gerillan och Turkiet ser bägge som terrorister.

I städer i sydöstra Turkiet pågår nu omfattande polis- och militäroperationer mot unga anhängare till den kurdiska gerillan, på andra sidan gränsen har kurdiska styrkor kontroll över stora landområden i Syrien och turkiska ledare vill stoppa större kurdiska framryckningar.

Situationen är komplex. Kurdiska YPG är allierade med USA i kampen mot IS men har den senaste tiden också fått stöd av ryska flygattacker norr om Aleppo. En talesman för USAs utrikesdepartement har uppmanat Turkiet att sluta med beskjutningen över gränsen och har bett de kurdiska styrkorna att inte utnyttja den förvirrade situationen för att erövra nya territorier.

Kurderna går framåt i norra Syrien samtidigt som den syriska armén närmar sig Aleppo och Ryssland genomför intensiva flygbombningar. Dessutom har Saudiarabien sänt stridsflygplan till Turkiet för att kunna delta i anfall mot islamiska staten IS. Den senaste utvecklingen visar ännu en gång att Syrien är en mycket komplicerad spelplan för större regionalpolitiska konflikter, där Turkiet, Saudiarabien och Qatar stödjer sunnirebellerna medan shiamuslimska Iran, libanesiska Hizbollah och Ryssland backar upp Assadregimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista