Palestinska demonstranter kastar sten mot israelisk militär på Västbanken. Al-Fatahas utrikespolitiske talesman Nabil Saath.
Al-Fatahs utrikespolitiske talesman vill inte fördöma knivattackerna. Foto: TT/Cecilia Uddén. Montage: Sveriges Radio.

al-Fatah: Vi fördömer inte knivdåden

Nabil Shaath: Israel förstör vårt land
2:45 min

Den så kallade knivintifadan fortsätter. Under söndagen genomfördes attacker mot israeliska soldater över hela Västbanken, rapporterar vår Mellanösternkorrespondent.

 

Fem palestinier, varav tre tonåringar, sköts ihjäl, merparten när de försökt knivhugga en soldat.

Israel anklagar ofta den palestinska ledningen för uppvigling och kräver att palestinska politiker ska ta avstånd från attackerna. Men det kommer vi inte att göra, säger den erfarne palestinske politikern och före detta ministern, Nabil Shaath, till vår korrespondent.

– Nej vi kommer inte att fördöma knivdåden, även om vi tycker att våld är fel, men det är idiotiskt att tro att vi skulle överge vårt folk för att gå Israel till mötes medan Israel förstör vårt land, stjäl vårt vatten och dödar vårt folk, säger Nabil Shaath.

Shaath pekar på en bild av Nelson Mandela som han har på väggen.

– Där är min idol, men jag kan inte fördöma en 16-åring som upplever att israel har berövat honom allt och därför inbillar sig att det enda han kan göra för att slåss mot ockupationen är att ta en kökskniv och gå till attack mot en soldat.

Nabil Shaath är i dag utrikespolitisk talesman för al-Fatah. Han har varit bland annat chefsförhandlare och utrikesminister och var med under den hemliga förhandlingsprocess som resulterade i Osloavtalet.

Han säger att en förklaring till de desperata knivdåden i dag är att Osloprocessen misslyckades. Det blev ingen palestinsk stat på Västbanken.  

– När vi började förhandla med Israel, säger Nabil Shaath, så fanns det 160 000 bosättare på Västbanken. I dag är de fyra gånger fler, 665 000 bosättare.

Då kontrollerade bosättarna 1,8 procent av Västbanken. I dag är det 62 procent.

Israels ockupation av Västbanken är inne på sitt 49:e år. Ändå behandlar omvärlden oss som två likvärdiga parter som ska sansa sig och minska våldet, säger den palestinske politikern, Nabil Shaath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".