En tokyobo tittar på börsskärmar i Tokyo.
Börserna i Tokyo och Hongkong steg rejält under måndagmorgonen. Foto: Shizuo Kambayashi

Börslyft i Stockholm efter Tokyorusning

Stockholmsbörsen inledde handeln med kraftigt stigande kurser, i spåren av börsrusningen i Japan i dag.


Cirka fem minuter efter öppning hade OMXS-index stigit med 2,2 procent. De ledande Europabörserna stiger ungefär lika mycket.

Alla storbolagen stiger. Boliden går upp mest, 3,8 procent.

H&M:s försäljning steg med sju procent i januari, i linje med en tidigare presenterad preliminär siffra. Aktien stiger med 1,8 procent.

Efter förra veckans ras inledde Tokyobörsen handelsveckan med en mycket kraftig uppgång.

Vid stängningen hade Nikkei 225-index gått upp med 7,2 procent, bland annat med stöd av yenens försvagning mot dollarn och den positiva utvecklingen på börserna i USA och Europa i fredags.

Det bredare Topixindex steg med 8,0 procent. Exportbolag som biljätten Toyota hörde till de största vinnarna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även i Hongkong steg kurserna rejält. Hang Seng-index hade vid sjutiden, svensk tid, gått upp med 2,9 procent. Men på Shanghaibörsen, som var stängd hela förra veckan på grund av det kinesiska nyårsfirandet, hade kompositindex sjunkit med 0,7 procent.

Seoulbörsens Kospi-index steg med 1,5 procent. Taiwanbörsens Weighted Index stängde på en i stort sett oförändrad nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista