Anhängare till terrorgruppen IS demonstrerar.
Franska IS-anhängare som återvänder till Frankrike väljer att resa till Libyen för att strida för terrororganisationen. Foto: STR

Besvikna franska IS-anhängare byter land

"Kvinnorna har oftast blivit änkor"
2:13 min

En del franska anhängare till terroriströrelsen IS som kommit tillbaka från Syrien beger sig nu till Libyen istället. Trots att många har trauman och är besvikna på upplevelsen i Syrien vill de fortsätta strida för IS i Libyen.

 

Det säger journalisten David Thomson till Ekot som har intervjuat franska jihadister.

– Det är inga bombningar i Libyen, det finns möjligheter att vinna landområden och oljeinstallationer. Det har också blivit svårare att ta sig in i Syrien, säger David Thomson om hur franska män och kvinnor förklarar att de vill ansluta sig till terroriströrelsen i Libyen.

Det är ett nytt fenomen med fransmän som reser till Libyen och det kommer att växa i år, tror radiojournalisten från RFI som skrivit en bok om franska jihadister.

Många fransmän som han har intervjuat är besvikna på upplevelsen i Syrien och har trauman, men tror fortfarande på ideologin.

Kvinnorna har oftast blivit änkor efter att männen de ingått äktenskap med dött och de har då förlorat ett skydd.

Minst 160 fransmän som anslutit sig till IS har dött i Syrien och Irak. Många av fransmännen säger att de har blivit extremt illa behandlade och suttit i IS fängelser i Syrien, enligt Thomson.

– Det är en paranoia hos terroriströrelsen som straffar och avrättar anhängare av rädsla för att de är spioner, säger han.

Flera av dem som återvänt är också besvikna på att de franska vanorna fortsatte att dominera bland fransmännen när de var på plats i Syrien. De hoppas på en annan organisation hos IS i Libyen, men rörelsen byggs upp på samma sätt där, enligt journalisten.

Nu ansluter sig fransmän till de stridande där med bland andra tunisier, sudaneser, senegaleser.

Det här är ett farligare hot mot Europa än IS i Syrien, tror Thomson, med tanke på hur nära Libyen ligger den italienska kusten.  

 

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".