Påven Franciskus håller mässa inför hundratusentals mexikaner i Mexico City.
Påven Franciskus håller mässa inför hundratusentals mexikaner i Mexico City. Foto: L'Osservatore Romano/AP/TT.

Påven: Katolska kyrkan måste bekämpa knarket

1:35 min

Påve Franciskus besöker just nu i Mexiko. Igår höll han en stor utomhusmässa i ett fattigt område utanför huvudstaden México City.

Han uppmanade bland annat katolska kyrkan att göra mer för att bekämpa knarkvåldet. 

– Jag hoppas Mexiko blir ett land som inte tvingas gråta över män, kvinnor och barn som hamnar i händerna på knarkhandlare, på dödens legosoldater, sa påven Franciskus när han igår höll söndagsmössa i den fattiga förorten Ecatepec utanför México City. 

Han uppmanade också katolska kyrkan att göra mer för att bekämpa narkotikahandeln, och inte nöja sig med att fördöma våldet.

300 000 människor lyssnade på påvens söndagsmässa i Ecatepec, den största under hans fem dagar långa resa i Mexiko.

Påve Franciskus har valt att besöka de fattigaste och mest våldsamma regionerna. Efter Mexico City ska han bland annat resa till Ciudad Juarez vid gränsen mot USA, en stad som präglas av knarkkartellers våld och tusentals migranter som passerar staden på väg över den amerikanska gränsen.

Just migranternas öde var något som påven flera gånger tagit upp under sitt besök i Mexiko.

– Jag önskar att Mexiko kan bli ett möjligheternas land, ett land där man inte behöver flytta för att tillåta sig att drömma, sa påve Franciskus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista