Ett av Läkare utan gränsers sjukhus bomades i dag i Norra Syrien
Ett av Läkare utan gränsers sjukhus bomades i dag i Norra Syrien. Foto: MSF /TT

Två sjukhus i Syrien bombade

Ännu oklart vem som utfört attackerna
1:08 min

Två sjukhus i Syrien har under dagen träffats av flygbomber eller robotar. Minst 21 personer uppges ha dödats, men det exakta antalet dödsoffer är ännu oklart. Tiotals personer ska ha skadats.

Det rör sig om två sjukhus i två olika städer. Ett av dem ligger i staden Azaz, nära den turkiska gränsen. Det andra ligger i staden Ma'arrat an-Nu'man. Sjukhuset där drevs till viss del av organisationen Läkare utan gränser.

Läkare utan gränser uppger att minst åtta personer ur personalen saknas. Organisationen har i kraftiga ordalag fördömt angreppet, och sagt att som ett resultat av sjukhusets förstörelse har nu runt 40 000 människor i området förlorat tillgången på sjukvård.

Det är än så länge inte bekräftat vem som utfört attackerna. Men Turkiets premiärminister har sagt att det var ryska ballistiska robotar som träffade sjukhuset i staden Azaz. Han har även hävdat att flera av de dödade i Azaz ska ha varit barn.

Staden Azaz ligger i det område i norra Syrien längs gränsen till Turkiet som fortfarande inte kontrolleras av kurdiska trupper. Turkiet oroas över den senaste tidens kurdiska militära landvinningar i gränsområdet och Turkiet har i dag även sagt att man inte tänker låta Azaz falla i kurdiska händer.

Turkiet har under dagen fortsatt att beskjuta de kurdiska trupperna med artilleri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".