Israelisk polis fotar kniv. Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström (S). Israelisk polis fotar kniv efter dåd i Jerusalem. Foto: Marcus Ericsson/TT, AP

Margot Wallström fördömer knivattacker i Israel

1:08 min

Efter att palestinier i helgen utfört knivdåd mot civila, soldater och poliser i Israel fördömer Sveriges utrikesminister Margot Wallström nu attackerna.

I morse förklarade en högt uppsatt palestinsk politiker i Ekot att palestinierna själva inte kommer att göra några fördömanden kring det som kallas för knivintifadan som utbröt i Mellanöstern i höstas.

– Jag har varit väldigt tydlig i att fördöma knivdåden och jag menar att alla måste fördöma knivdåden. Det är inte mera våld som behövs i Mellanöstern, utan vi måste förhindra våld mot civila. Det här är förstås avskyvärda dåd, säger Margot Wallström till Sveriges Radios korrespondent i Bryssel, Jan Andersson.

I samband knivdåden har 169 palestinier dödats av israeliska säkerhetsstyrkor sedan i höstas, sedan de enligt Israel begått eller varit på väg att utföra attacker.

Tidigare har knivattackerna främst riktats mot civila israeler men de senaste dagarna har också till exempel soldater och poliser varit föremål för attackerna. Ofta handlar det om vanliga köksknivar som används vid de här dåden. Totalt har 26 israeler dödats sedan i höstas.

Samtidigt fortsätter palestinska ungdomar att protestera mot Israel genom att kasta sten mot till exempel israeliska soldater.

I går gick också företrädare för den palestinska myndigheten ut och krävde internationellt skydd för palestinierna mot Israel eftersom Israel, enligt en palestinsk talesperson, medvetet dödar unga palestinier.

De svensk-israeliska relationerna har varit frostiga i nästan ett år. Även EU:s relationer med Israel är ansträngda sedan EU i höstas beslutade att ha ursprungsmärkning för varor som tillverkats på den av Israel ockuperade Västbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista