T.v. Militärer bygger stängsel t.h. fyra personer från Visegradgruppen skär en tårta.
I november påbörjade Makedonien bygget av ett stängsel på gränsen mot Grekland. Nu är en stängning av gränsen på tapeten på dagens Visegrad-möte. Foto: Giannis Papanikos/AP och Petr David Josek/AP.

De vill stänga gränsen mellan Grekland och Makedonien

2:00 min

Splittringen inom EU i flyktingfrågan blir åter tydlig i dag när fyra centraleuropeiska länder möts i Prag. Länderna motsätter sig ett kvotsystem och vill istället stoppa strömmen av flyktingar genom att stänga gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Den informella Visegrad-gruppen, där Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern ingår, firar i dag 25-årsjubileum. Till dagens möte i Prag är också Makedoniens och Bulgariens ledare inbjudna. Att stänga till deras gräns mot Grekland, alltså i praktiken skära av Grekland från den passfria Schengen-unionen, det är vad de fyra Visegrad-länderna vill se som lösning för att stoppa människor på flykt via Turkiet och över Egeiska havet.

Hur långt de är beredda att gå får vi veta efter mötet senare ikväll. Men sedan en tid tillbaka har redan flera av länderna lånat ut gränspoliser till Makedonien och hjälpt till att upprätta stängsel på gränsen mot Grekland.

– Det här löser inget. Det bara flyttar problemet, säger den tjeckiska juristen Magda Faltová, vid frivilligorganisationen Association for Integration and Migration, som hjälper flyktingar i Tjeckien.

– Vad förväntar de sig egentligen av Makedonien, att de ska börja skjuta människor som försöker ta sig över gränsen, undrar Magda Faltová.

Hon håller med om att det är ett problem att Grekland inte sköter registrering och asylprövning enligt sina åtaganden, som det första EU-land flyktingarna kommer till. Men det har varit känt i flera år utan att EU har brytt sig särskilt mycket om det, hävdar den tjeckiska människorättsjuristen, som tycker att det snarare är där man behöver göra stora insatser.

För de fyra Visegrad-länderna verkar det mest handla om att demonstrera handlingskraft och markera en egen linje i protest mot vad de uppfattar som EU-diktat om att ta emot ett visst antal flyktingar.

I Tyskland väcker deras initiativ stor irritation och uppfattas som ett sätt att undergräva förbundskansler Merkels strävanden att nå en gemensam Europeisk lösning med Turkiet, som innebär att turkarna ska hindra människor från att ge sig av mot Europa i utbyte mot ekonomiskt stöd och mot att EU tar emot en mindre utvald del av alla de flyktingar som befinner sig i Turkiet.

Med dagens möte i Prag ser det ännu svårare ut att nå en gemensam linje på EU-toppmötet i slutet på veckan.

Ursprungligen bildades den informella Visegrad-gruppen för att gemensamt främja dessa länders inträde i EU efter det kalla krigets slut. Under en tid var det dock mer som skiljde än förenade länderna men med flyktingfrågan har gruppen svetsats samman igen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista