Arbetssökande vid skrivbord på Arbetsförmedlingen.
Arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Reaktioner från arbetssökande på förslag om låglönejobb

1:53 min

I dag presenterade det arbetsmarknadsekonomiska rådet förslag på nya låglönejobb.

Förslaget mötte blandade reaktioner när Ekot stämde av med unga arbetssökanden på Arbetsförmedlingen.

Det arbetsmarknadsekonomiska rådet, som är finansierat av arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv, vill att arbetsmarknadsparterna ska förhandla fram lågavlönade så kallade "ingångsjobb". Nationalekonomen och ordföranden Lars Calmfors menar att 15 000 kronor i månaden är en tänkbar lönenivå för de nya jobben.

På Arbetsförmedlingen på Hötorget i Stockholm träffar Ekot Maija Immonen, som söker jobb. Hon är positiv till förslaget.

– Det låter som en bra möjlighet för de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det är en metod också att få bukt på arbetsmarknaden, att testa, säger hon.

Hade du klarat av att leva på 15 000 kronor i månaden?

– Kanske inte i Stockholm. Men det finns ju andra jobb i resten av Sverige.

De senaste veckorna har alla de fyra allianspartierna presenterat olika förslag på nya låglönejobb, eller jobb där obetald praktik ingår. Alla ses som sätt att få unga och nyanlända i arbete.

I dag kom turen till det arbetsmarknadsekonomiska rådet, som vill att en person ska kunna ha lågavlönat ingångsjobb i tre år.

I förslaget ingår att staten ska slopa arbetsgivaravgiften, och bidra med ett extra jobbskatteavdrag, så att ingångsjobbaren ska kunna behålla mer av lönen.

Ayacko Olsson Yokoyama, är 23-årig arbetssökande i Halmstad. Hon är orolig för att det nya systemet skulle skapa ojämlika arbetsplatser.

– Det är väldigt viktigt att känna att man har jämlikhet. Att känna att jag har samma rättigheter som mina kollegor, säger hon.

LO kritiserar förslaget, och menar att lägre lägstalöner skulle sprida sig över arbetsmarknaden och sänka lönerna i fler sektorer och för fler människor än vad som är tänkt.

23-åriga Joanna Jackson är arbetssökande på Arbetsförmedlingen på Hötorget. Hon är tveksam till om de tre lågavlönade åren skulle kunna leda till ett vanligt jobb inom samma företag när ingångsjobbstiden tar slut.

– Man är ju rädd för att de kör de här tre åren och sen bara släpper en. Jag tror att om man skulle köra på det här så får man köra det hårdaste man kan och lära sig så mycket som möjligt i tre år. Och sen försöka hitta ett annat jobb som ger högre lön, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista