Människor vid ett av sjukhusen som attackerats. Foto: Omar haj kadour/TT.
Foto: Omar haj kadour/TT. Foto: OMAR HAJ KADOUR

Flera sjukhus i Syrien attackerade

1:58 min

Flera sjukhus i Syrien har under dagen träffats av flygbomber eller robotar. Enligt FN ska uppemot 50 personer, där ibland barn, ha dött i attackerna mot sjukhusen och två skolor i norra Syrien i dag. 

Massimiliano Rebaudengo som är chef för Läkare utan gränsers insats i Syrien säger att sjukhus bombas avsiktligt.

– Sedan årsskiftet har fem sjukhus som stöds av Läkare utan gränser blivit mål, säger han till Al Jazeera.

Det handlar om tre sjukhus i rebellkontrollerade områden i norra delarna av Syrien som attackerats under dagen. Vid en av attackerna, mot ett sjukhus i Idlibprovinsen, befaras minst sju personer ha dödats. 40 000 människor kommer att nu sakna vård sedan sjukhuset förstörts, enligt Läkare utan gränser.

I staden Azaz vid gränsen till Turkiet attackerades ett barnsjukhus. Även där har flera personer omkommit och många saknas fortfarande, så dödssiffran befaras stiga.

Vem eller vilka som utfört attackerna mot sjukhuset är i nuläget oklart, rapporterar vår korrespondent Katja Magnusson.

– Misstankarna riktas mot ryskt stridsflyg. Men det talas även om syriskt stridsflyg, så det är ännu inte helt bekräftat.

På landsbygden norr om Aleppo avancerar regimstyrkor med stöd av ryskt stridsflyg och är på väg att omringa rebellkontrollerade områden i Aleppo. Utöver detta har det uppstått en ny front där Turkiet skjuter med artilleri över gränsen mot kurdiska styrkor som närmar sig staden Azaz.

– Turkiets premiärminister har sagt att det är en röd linje, att de inte tänker låta kurdiska styrkor inta Azaz.

På fredag kan det bli eldupphör, vad är chanserna för det?

– Sedan världsledarna talade om en möjlig paus i striderna inom en vecka har våldet och kriget snarare intensifierats så just nu ser det inte särskilt realistiskt ut med ett eldupphör, säger Katja Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista