Halvfärdigt hus som håller på att byggas.
1 av 2
Arkivfoto: Lars Pehrson/SvD/TT.
Delad bild: husbygge och Conny Svensson
2 av 2
Conny Svensson på Skatteverket tror att många inte känner till den nya lagen. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT, Simon Andrén/Sveriges Radio.

Skatteverket ska hårdgranska byggbranschen

2:09 min

Skatteverket och byggbranschen har kunnat konstatera att det förekommer en hel del svartarbete i byggbranschen. Efter att så kallade personalliggare infördes vid årsskiftet kommer nu Skatteverket att hårdgranska byggbranschen under året. 

– Man dumpar priser i och med använder sig av arbetskraft som man inte redovisar på ett rätt och riktigt sätt. Man kan säga att man dopar sig på det här sättet, säger Conny Svensson, rikssamordnare för Skatteverkets kontrollinsatser.

Som en del i att motverka fusket ska det sedan årsskiftet, enligt lag, finnas elektroniska personalliggare på byggarbetsplatser. I personalliggaren ska det finnas id-uppgifter om alla som jobbar på bygget – och de anställda ska löpande registrera när de börjar och slutar sitt arbetspass. Det är byggherren och entreprenören som ansvarar för att personalliggaren sköts.

I dag presenterar Skatteverket vilka större kontrollinsatser som planeras i år. En av dem riktar sig mot just personalliggare på byggarbetsplatser.  

– Vi kommer göra en satsning nu under 2016 för att den här lagstiftningen ska få en bra start. Det är viktigt med synlighet och mycket kontroller. Och vi ska se till att alla som ska omfattas av den här lagstiftningen kommer igång, säger Conny Svensson.

– Sen är det viktigt att vi ser till att lagstiftningen efterlevs, och det kommer vi göra genom mycket omfattande kontrollverksamhet på fältet, fortsätter han.

En byggherre som inte har lämnat uppgift om byggstart och byggplats får böta 25 000 kronor. Om en oregistrerad byggjobbare påträffas på arbetsplatsen när Skatteverket gör kontrollbesök kostar det 2 000 kronor per person.

Lagen om personalliggare gäller inte om den sammanlagda arbets- och materialkostnaden understiger fyra prisbasbelopp – ungefär 180 000 kronor. Den gäller inte heller privatpersoner som bygger för privat bruk.

Men däremot klassas till exempel kommuner, enskilda näringsidkare och bostadsrättsföreningar som byggherrar, och är därmed skyldiga att ha personalliggare vid byggnationer.

Inför kontrollinsatsen som nu drar igång har Skatteverket gått ut brett med information om förändringarna, säger Conny Svensson. Men han tror ändå att många byggherrar, bland annat just bostadsrättsföreningar, inte känner till den nya lagen.

– Man kan nog konstatera, med anledning av de frågor vi får, att det nog är en hel som inte har förstått vad det här handlar om. Därför kommer vi även mycket aktivt under det här året att gå ut med information. Det ska vara lätt att göra rätt, man ska inte behöva göra fel om man inte har något uppsåt att göra det. Det är väldigt viktigt, säger Conny Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista