Flyktingbarn sitter på säng. Foto: Jessica Gow/TT.
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT.

Sänkta brandkrav på asylboenden

1:17 min

De vanliga kraven på energihushållning och hissar är borttagna i Boverkets nya byggkrav för nya boenden för asylsökanden. Dessutom är brandskyddskraven sänkta. Kraven är framtagna på uppdrag av regeringen. 

– Fortfarande ska det vara säkert att bo på de här boendena, man sänker kraven inom de ramar som är möjliga, säger Yvonne Svensson, Boverkets rättschef.

Det blir en annan nivå än i vanliga fall och brand är ganska allvarlig sak?

– Ja, det är det och därför har vi ägnat särskilt mycket tid åt just brandfrågorna för att det inte ska innebära några risker för människors hälsa och säkerhet och vi tycker att vi har hamnat på en bra nivå.

Sammankopplade brandvarnare kan räcka för att varna för rökutveckling i stället för mer avancerade larm, reservutgång i markplan kan vara via fönster i stället för dörr om det inte bor funktionshindrade där och brandmotstånd mellan sovrum kan sänkas enligt Boverkets nya vägledning som rör nya anläggningsboenden för asylsökande.

Samtidigt är kraven på hushållning av energi och vatten slopade, liksom kraven på hiss. Men byggnadens bärförmåga ska vara lika stor som vanligt.

Om husen framöver ska användas för annan offentlig verksamhet eller annat boende, så kommer de vanliga kraven gälla igen.

– När bostäderna eller byggnaderna går över till en annan form av verksamhet så ska ju de vanliga kraven uppfyllas.

Så då blir det krav på någon form av ombyggnation om det inte är ordnat från början?

– Ja, säger rättschef Yvonne Svensson på Boverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista