Ungdomar som står framför en hög med blommor.
Blommor och meddelande på en sten utanför Utöya för att hedra offren efter massakern. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Svårt att ta emot "Blodspengar" efter Utøya

"Press om att lägga terrorn bakom sig"
1:50 min

Många av de som överlevde terrorn på Utøya upplevde det som svårt att ta emot våldsofferersättning från staten, visar en ny forskningsrapport. 

Mer om det här i Studio Ett i P1 i eftermiddag

– Det är svårt att förhålla sig till pengar man får för att inte ha gjort någonting, för att bara ha varit på fel plats vid fel tidpunkt, säger Tore Remi Christensen, som överlevde Breiviks kulor genom att gömma sig på en toalett. Han fick 300 000 norska kronor i ersättning. 

– Jag tänker att de här pengarna ersätter ingenting. De kan inte ta bort något som helst, men de kan i alla fall hjälpa en vidare.

Tore Remis ambivalenta hållning till våldsofferersättningen är ganska typisk för de som överlevde Breiviks terror, enligt en ny forskningsstudie från Norges nationella kunskapscentrum om våld och traumatisk stress.

De som klarade sig levande från Utøya fick minst 300 000 norska kronor var. De som fick betydande eller livshotande skador fick 450 000 respektive 600 000 kronor.

Enligt rapporten var många på samma gång nöjda och missnöjda med de pengar de fick. Flera av överlevarna såg ersättningen som "blodspengar".

– Några sa till oss att de upplevde det lite som en press om de nu måste komma vidare och lägga terrorangreppet bakom sig, säger forskaren Lisa Govasli Nilsen.

Att staten har "köpt sig fri" härmed, eller...?

– Ja, den upplevelsen som enskilda satt med var att staten på något sätt kommunicerade att "nu har du fått dina pengar, nu måste du lägga det här bakom dig". Det upplevdes som väldigt svårt, säger Lisa Govasli Nilsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".