Evo Morales håller upp sina händer.
Bolivias president Evo Morales. Foto: Juan Karita/TT.

Bolivias president anklagas för korruption

1:55 min

President Evo Morales hävdar att USA försöker smutskasta honom inför folkomröstningen på söndag, då bolivianerna ska avgöra ifall presidenten tillåts ställa upp för en tredje mandatperiod.

Det hela började med att den bolivianske journalisten Carlos Valverde visade upp en födelseattest i TV. Dokumentet visade att president Evo Morales 2007 fick en son, tillsammans med den då 18-åriga Gabriela Zapata. Efter två dagars tystnad höll Morales en presskonferens och bekräftade att paret tidigare haft en relation, men att sonen dog.

President Morales ifrågasatte varför hans privatliv överhuvudtaget ligger i allmänhetens intresse. Men till saken hör att hans dåvarande flickvän i dag är en högt uppsatt chef på det kinesiska byggföretaget CAMC, som fått kontrakt på över 500 miljoner dollar av den bolivianska staten.

Morales anklagas nu för att ha utnyttjat sin position - dels genom att ordna toppjobbet till sin före detta flickvän, och dels genom att sedan ge mångmiljon-kontrakt till det kinesiska bolaget.

Presidenten hävdar att anklagelserna bara är ett försök att smutskasta honom inför folkomröstningen på söndag, då bolivianerna ska avgöra ifall de vill ändra grundlagen så att Evo Morales kan ställa upp för ytterligare en mandatperiod.

– Jag har inte utnyttjat mitt inflytande, och jag vet inget om korruption. De här anklagelserna är del av ett smutsigt krig mot mig, och det är ingen slump att det här kommer precis innan folkomröstningen på söndag, sa Evo Morales i ett tal till nationen för några dagar sedan.

I går hävdade han i en radiointervju att det är diplomater på USAs ambassad i Bolivia som ligger bakom avslöjandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista