FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura (t.v.) beslutade i går att ta en paus i samtalen.
FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura Foto: Martial Trezzini/TT och Hassan Ammar/TT

Fredssamtal om Syrien fortsätter

1:54 min

 

FN:s syriensändebud Staffan de Mistura är i Damaskus för att träffa Syriens utrikesminister i dag.

De Mistura ska diskutera återupptagandet av fredssamtal och det planerade eldupphöret.

Han anlände igår kväll, samma dag som omkring 50 människor, de flesta civila, dödades i luftattacker mot skolor och sjukvårdsinrättningar i norra Syrien.

Det var dödssiffror som växte hela dagen. Attackerna mot sjukhus och skolor i Aleppo- och Idlibprovinserna fördömdes. Av EU, USA, Frankrike och FN- som kallade attackerna "ett uppenbart brott mot internationell lag", Turkiet som anklagade Ryssland för attackerna kallade dem "krigsbrott".

Attackerna kom bara dagar innan ett eldupphör är tänkt att träda ikraft. Ett eldupphör som bland andra Ryssland och USA kommit överens om men som inte omfattar de terrorstämplade grupperna IS och Nusrafronten.

Det blir än en gång en tuff utmaning för FN:s syriensändebud Staffan de Mistura när han i dag ska övertyga den syriska regimen att minska våldet och respektera ett eldupphör. En svår uppgift, särskilt som Syriens president, Bashar al Assad i ett tv-sänt tal igår kväll sade att den föreslagna planen om eldupphör blir svår att genomföra. Ett sådant avtal görs mellan stater och arméer, inte mellan stater och terrorister sade Assad som under syrienkriget utmålat i princip hela oppositionen som terrorister.

När den syriska armén med hjälp av ryska bombattacker vinner terräng i Aleppoprovinsen utnyttjas det också av en koalition med bland annat kurdiska styrkor. I går tog de kontroll över flera områden norr om Aleppo vilket i sin tur lett till att Turkiet fortsatt att avfyra artillerield mot de kurdkontrollerade områdena, för tredje dagen i rad.

Turkiet har länge krävt en flygförbudszon i norra Syrien och säkra områden dit syrier ska kunna fly, nu får den turkiska linjen åtminstone delvis stöd från Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

I en tidningsintervju säger Merkel att det skulle vara till hjälp om det fanns ett område i Syrien där ingen av parterna skulle få utföra flyg- eller missilattacker, dit människor kan fly till säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista