Lena Nitz, poliser och Mats Löfving
Polisförbumdets ordförande Lena Nitz vänster. Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving höger. Foto: Pernilla Tofte / Polisförbundet , Christine Olsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Medlemmarna saknar förtroende för Polisen efter omorganisationen

2:41 min

Ett drygt år har gått sedan polisens stora omorganisation. Nu kommer ännu ett tecken på ett stort missnöje bland svenska poliser.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz får ständiga signaler om att medlemmarna saknar förtroende för ledningen efter omorganisationen.

– Nu när ett år har gått signalerar medlemmarna starkt att de har tappat tron på att omorganisationen kommer att leda till en större effektivitet.

– Det kan ha många orsaker: en stark centralisering, otydliga beslutsvägar, att man slår sönder fungerande verksamhet som trafik och narkotikapolisen. Men också en stor avsaknad av delaktighet inom organisationen, säger Lena Nitz.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz, har redan i höstas krävt en kriskommission.

– Om man inte vidtar åtgärder framöver kommer vi tvingas att kräva en haverikommission i stället för en kriskommission.

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, svarar så här på fackets krav.

– Nej, det där tycker jag är mest larv. Om man följer den förändring som är den största som någonsin har genomförts i staten, så följer den andra förändringen som andra gjort till exempel inom Migrationsverket och Försäkringskassan. Till det ska man lägga till andra utmaningar vi har.

Mats Löfving syftar på bland annat migrantströmmar och terrorhot.

– Det är ett arbete vi håller på med för att göra vardagen bättre för poliser i yttre tjänst, moderna it-verktyg, förstärkningsvapen. Lägger man ihop allt det här är det en tuff tid för polisen, säger Mats Löfving.

Du säger att det är larv, är det facket som beter sig larvigt?

– Den där saken med kriskommission, den tycker jag är fånig bara, säger Mats Löfving.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz tycker att Mats Löfvings svar speglar hur man ser på sina medarbetare.

– Det är lågt och det är allvarligt. Ett sådant svar tycker jag är nonchalant och ett arrogant agerande, säger Lena Nitz.

Polisförbundet har gjort en undersökning bland sina medlemmar där de får tycka till om omorganisationen. Även om det bara är 42 procent av de tillfrågade som svarat på den webbaserade undersökningen, så är ingen, noll procent, av de som svarat som anser att polisen blivit mer effektiv efter omorganisationen.

Så här kommenterar ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving resultatet.

– Vi har ytterligare en pusselbit som ska läggas för att få fram helhetsbild av läget inom polisen och en viktig utgångspunkt om hur vi ska resonera oss fram till en bra väg framåt, säger Mats Löfving.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista