20 människor dog vid attentatet mot templet. Foto: Mark Baker/TT.
20 människor dog vid attentatet mot templet. Foto: Mark Baker/TT. Foto: Mark Baker

Misstänkta terrorister inför rätta i Thailand

1:58 min

I dag inleddes den militära rättegången mot de två misstänka för att ha utfört sprängdådet i centrala Bangkok i augusti förra året. Ett dåd som kostade 20 människor livet och satte Thailands huvudstad i skräck.

Skakiga bilder visar chockade människor från den gångväg som finns ovanför Erawantemplet där bomben exploderade vid kvällningen den 17 augusti förra året. 20 människor dog varav de flesta var kinesiska turister.

I dag inleddes rättegången mot de två misstänkta kinesiska uigurerna som enligt polisen är de som utförde det värsta attentat som Thailand upplevt på mycket lång tid.

Men båda de misstänkta nekade i dag till att ha utfört dådet och tar därmed tillbaka de erkännande polisen tidigare sagt de båda gjort, berättade advokat Schoochart för tv-kanalen Channel News Asia.

– Min klient förnekar och säger att hans erkännande kom efter att han blivit torterad i militärfängelset, sa advokaten till mannen som är misstänkt för att ha placerat ryggsäcken med sprängämnena vid templet som ligger mitt i Bangkoks shoppingcenter.

Den andre mannen sa i rätten, enligt den nätbaserade tidningen Khaosod, att han inte var skyldig och att han inte vill ha den advokat som militären utsett till honom.

– Jag vill utse min egen advokat och kommer också att betala för detta själv, sa mannen som enligt polisen var den som utlöste spängladdningen via en mobiltelefon.

Rättegången sker inom Thailandsmilitärdomstol och om de båda skulle dömas för de tio åtalspunkterna kan de dömas till döden.

Enligt åklagare och polisen så ska de båda ha utfört dådet som en reaktion på att den thailändska polisen stoppat den lukrativa flyktingsmugglingen till Malaysia. En förklaring många, enligt medierna, ställer sig tvekande till.

Säkerhetsexperter har istället sagt att dådet förmodligen var en hämnd för att Thailand en månad tidigare hade skickat tillbaka 100 Uigurer till Kina varifrån de flytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista