Byggarbetsplats
Foto: Bonny Håkansson /TT

Byggbranschen välkomnar Skatteverkets kontroller

Sveriges Byggindustrier: Skatteverket har varit väldigt sena i sitt arbete med att ge it-stöd
1:44 min

Skatteverket kommer att ha omfattande kontroller över byggföretag och andra byggherrar att de sköter sina elektroniska personalliggare.

Från byggbranschens sida är man positiv till detta, men kräver att Skatteverket satsar ordentligt på kontrollerna. Peter Löfgren är utvecklingschef på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

– De kraven vi har är att de har hög synbarhet där ute. Att de rör sig, att det blir mycket kontroller på landets byggarbetsplatser för risken för upptäckt måste vara hög. Annars förlorar de seriösa företagarna på det som har vinnlagt sig om att efterleva lagen, säger Peter Löfgren.

Sedan årsskiftet är det obligatoriskt att på byggen ha elektroniska personalliggare. Där ska registreras vilka som jobbar på bygget och när arbetspassen börjar och slutar. Syftet är att få bukt med svartjobb.

Lagen har alltså bara varit i kraft i en och en halv månad. Från byggindustrins sida hade man önskat att Skatteverket hade jobbat snabbare med de oklarheter som finns runt personalliggarna.

– Skatteverket har ju varit väldigt sena i sitt arbete med att ge it-stöd, exempelvis. Fortfarande finns en del frågor kvar, definitionsfrågor, att reda ut, säger Löfgren.

Bostadsrättsföreningar ses som byggherrar och ska föra personalliggare vid upphandlingar av byggtjänster för mer än fyra basbelopp, cirka 180 000.

– Alla nya regleringar är påfrestningar för landets många bostadsrättsföreningar. De är ju inte professionella byggherrar som byggföretag och entreprenörer, säger Andreas Lahaam, teknisk chef på Sveriges Bostadsrättcentrum.

– Alla föreningar är nog inte förberedda och alla föreningar har nog inte full koll.

SBC har den senaste tiden fått en hel del frågor som gäller upphandling av byggtjänster för mer än 180 000.

– Jag ser det som en väldigt bra del av detta. Föreningarna kommer att använda mer professionell hjälp som ofta behövs vid större upphandlingar, säger Andreas Lahaam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".