Foto: TT
Foto: TT

Så kan du göra pensionen mer jämställd

1:32 min

Fler borde överföra sin premiepensionsrätt inom den allmänna pensionen till sin partner. Det är ett av flera förslag från pensionsförvaltaren AMF för att få en mer jämställd pension.

– Vi skulle behöva fler män som tar ut föräldrapenning och fler kvinnor som jobbar heltid. Sen skulle man kunna öka möjligheterna att visa ekonomisk omtanke om sin partner.  

– I Sverige upplever nog många att man är jämställdhet i parrelationer, men vi har en bit kvar vad gäller ekonomisk jämställdhet, säger Dan Adolphson trygghetsekonom vid AMF.

För att öka jämlikheten borde fler överföra premiepensionsrätt inom den allmänna pensionen till sin partner, menar han. Det är ovanligt i dag. Även genom privat sparande går det att göra mycket för att minska skillnaderna mellan de väntande pensionsutbetalningarna.

– Det är få som sparar privat åt sin partner, vanligare att man sparar till barn och barnbarn.

Men framför allt är det en politisk fråga hur till exempel föräldraförsäkringen är utformad säger Dan Adolphson som samtidigt ser en tydlig förändring under senare år hur pensionen tas ut

– Vi ser en trend att allt fler pensionärer upptäcker att man kan jobba och ta ut pensioner samtidigt. Det är en tydlig trend.

Hur påverkar det pensionen?

– I grunden en glädjande utveckling vi tror att många har det som ett alternativ till att helt lämna yrkeslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista