Delad bild: Magdalena Andersson och höstbudgeten och Sara Svensson gruppledare för Vänsterpartiet i Region Skåne.
Vänsterpartiets Sara Svensson vill sätta press på finansminister Magdalena Andersson inför budgetförhandlingarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Gabriel Flores Jair/Pressbild.

Vänsterpartister villkorar budgetsamarbete

2:27 min

Den interna kritiken mot Vänsterpartiets budgetsamarbete med regeringen breder ut sig. Inför partiets kongress i vår framför två av de tyngsta distrikten, Skåne och Göteborg, långtgående krav.

– Jag tror att det är extremt viktigt att man höjer ribban för vilka krav man har för att gå med på en budget med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och att man driver det tydligt, säger Sara Svensson (V), gruppledare i Region Skåne.

Förra veckan berättade Ekot att regeringens omsvängning i flyktingpolitiken gör att ledande vänsterpartister vill lämna budgetsamarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den linjen vann dock inte gehör i partistyrelsen.

Men nu pressas partitoppen ytterligare. Två av de största distrikten, Skåne och Göteborg, vill ställa tuffa villkor för att partiet ska gå med på ännu en budgetuppgörelse med regeringen.

Enligt Vänsterpartiet i Göteborg är det oacceptabelt att finansminister Magdalena Andersson, i samband med migrationsöverenskommelsen i höstas, hux-flux gjorde upp med alliansen om åtgärder som påverkar budgeten. Det handlar till exempel om utökade rut-tjänster.

Om regeringen inte går med på att finansiera de nya utgifterna med bland annat höjda inkomstskatter ska Vänsterpartiet bryta budgetsamarbetet, är inställningen i Göteborg.

– Det visar ju vilken irritation som finns i Vänsterpartiet i dag över att regeringen väljer att sid-steppa oss på det sättet, att införa nya utgifter och framför allt det här med rut-avdraget, utan att på något sätt prata med oss, säger Mikael Wallgren, en av dem som har skrivit motionen.

Trots att motionerna ska behandlas på kongressen först i maj, när vårbudgeten redan har presenterats, hoppas de två distrikten på att få gehör för kraven redan nu.

– Det här är det bästa sättet vi kunde testa stödet för de här åsikterna i partidistriktet, och sedan sända en signal till partistyrelsen, säger Mikael Wallgren.

Vänsterpartiet i Skåne - som är det näst största distriktet - kräver en ny strategi i budgetförhandlingarna. Om Vänsterpartiet ska säga ja måste budgeten innehålla fler skattehöjningar och mer pengar till välfärden än tidigare uppgörelser - och en ändrad flyktingpolitik.

Sara Svensson underkänner många delar i migrationsuppgörelsen.

– Id-kontrollerna, tillfälliga uppehållstillstånd, som utsätter människor för en enorm press, att man kopplar uppehållstillstånd till arbete, säger hon.

Vad tror du att det finns för förutsättningar att regeringen river upp delar av det här som man just har gjort upp med de borgerliga om?

– Det får vi ju se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista