Michael Wolf. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Uppgifter: Aktieaffärer bakom anmälan mot Wolf

Orsaken till att Swedbanks förre vd Michael Wolf nu anmälts och utreds av ekobrottsmyndigheten ska enligt Dagens industri och Svenska Dagbladet vara aktieaffärer för några år sedan.

Michael Wolfs advokat Leif Gustafson bekräftar uppgifterna.

– Ja, han har köpt affärer öppet i det här bolaget 2013 och 2014, men inte vetat något mer än någon annan. Han har trott på bolaget, säger advokaten Leif Gustafson till SvD.

Advokaten säger dock att Wolf visserligen har köpt aktier i det krisande bolaget Oniva Online Group men att Wolf aldrig själv sålt några aktier i bolaget.

Wolf nekar också till att ha haft insiderinformation och säger att affären gått med förlust. Han ska enligt advokaten vara förvånad över misstankarna.

– Han är väldigt förvånad. Det här är bisarr situation. Michael Wolf vet inte vad han ska försvara sig mot. Vi vet att det finns en anmälan. Jag har förvägrats att veta innehållet i den anmälan, säger han till SvD.

Enligt Dagens Industri hade Swedbank lånat ut totalt 25 miljoner kronor till Oniva Online Group, lån som var kopplade till särskilda villkor kopplade till bland annat bolagets vinst. Swedbank ska därför haft god insyn i bolaget. 

Företaget Online Group har enligt Svenska Dagbladet varit i blåsväder flera gånger och har tidigare stängt av sin egen finanschef efter brottsmisstankar. Ekobrottsmyndigheten misstänkte då att han gjort sig skyldig till insiderbrott efter handel med bolagets egen aktie. Finanschefen frikändes dock i förra veckan av Stockholms tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista