Delad bild: Pengar som växer i ett trädgårdsland och Hans Lindberg.
Riksgäldsdirektören Hans Lindblad oroar sig för tillväxten. Foto: Pontus Lundahl/TT, Jessica Gow/TT.

Bankregler kan påverka tillväxten

1:53 min

Riksgäldsdirektören Hans Lindblad oroar sig för vad alla nya regler och krav på banker kan betyda för tillväxten.

– Det jag skulle vilja veta är vad effekterna blir, vad det här kostar i form av sysselsättning och tillväxt. För att få ett pris för den försäkringspremie vi på så sätt betalar för reglerna. De är nödvändiga, men det är relevant att veta vilken kostnad de medför, säger Hans Lindblad.

Många nya lagar och regler som gäller banker har redan tillkommit sen finanskrisen, och fler är på väg. Kraven och reglerna handlar bland annat om kapitaltäckningskrav, förenklat hur mycket egna pengar en bank ska ha i förhållande till utlåningen.

Lagarna och reglerna är i många fall inte unika för Sverige, utan det kan handla om gemensamma för hela EU, och även ännu fler länder. Och det är även fler regleringar på ingång, från bland annat G20 enligt Hans Lindblad.

Hans Lindblad tycker att det behövs en samordnad studie som undersöker hur det här påverkar sysselsättning och tillväxt, gärna från EUs sida.

Vd:n för Svenska bankföreningen, Hans Lindberg, säger att det finns gamla studier, med flera år på nacken, som visar att effekten på tillväxten skulle kunna bli en procentenhet av BNP, men att mycket också kommer att avgöras de närmaste åren, exempelvis hur kapitaltäckningskraven ska räknas fram.

Hans Lindberg på Bankföreningen anser också att det är svenska myndigheters ansvar att visa hur tillväxt och sysselsättning påverkas.

– De statliga myndigheterna som är centrala på det här området har ett stort ansvar, alltså Riksbanken och Finansinspektionen. Jag tycker att det är rimligt att man lägger fram ett underlag under det här året, säger Hans Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista