Ukrainas premiärministern kvar trots presidentens krav

Den ukrainska regeringen överlevde misstroendeomröstningen. Premiärministern avgick inte trots att president Petro Porosjenko krävt det. 

Utanför parlamentet i Kiev var det fullt av demonstranter, som krävde riksåklagaren Viktor Sjokins avgång på tisdagen.

På måndagen avgick vice riksåklagaren i protest modet det han kallade "korruptionshuset", dvs riksåklagarämbetet.

"Diamantåklagarna" ett svindleri i miljardklass, höga tjänstemäns barn i dyra Londonuniversitet för allmänna medel och en riksåklagare som väljer att sopa korruptionsutredningar under mattan. Det gäller såväl utredningar mot dagens makthavare som de förra under president

Det är ingen vacker bild, som vice riksåklagaren Vitalij Kasko målade upp i sin förklaring till varför han igår avgick från sin post. Den senaste i raden av reformanhängare, som avgår.

Kaskos utredningar av korruption högt uppe i maktstrukturerna hade då saboterats av, en av ukrainarnas mest hatade man, riksåklagaren Viktor Sjokin.

Sjokin har bromsat försöken att stoppa korruptionen, men lika stort ansvar bärs av regeringen anser allt fler frustrerade ukrainare. Tre ministrar har tidigare avgått i protest, ekonomi och handelsministern Aivaras Abromavicius. EU:s ambassadörer har gemensamt beklagat utvecklingen och IMF, den internationella valutafonden hotar stoppa redan utlovade lån till Ukraina om inte utvecklingen vänds.

Premiärminister Aresenij Jatsenjuk gav på tisdagen i ett årligt tal sin bild av regeringens framgångar. Det handlade om att Ukraina inte längre är beroende av rysk gas, att delar av energimonopolet förändrats och att handeln med EU länder ökat. Men i parlamentet fick Jatsenjuk mycket kritik från ledamöter när det gäller det som inte blivit av. Det handlade om brister i skattereformer tex.

Trots kritiken mot regeringen i parlamentet, räckte inte 94 röster för att fälla regeringen. Det hade krävts 126. Inte ens alla i presidentens eget parti röstade för. Det kommenterades besviket av Majdans initiativtagare och ledamoten i Porosjenkos block Mustafa Nayem:

" Dagens session bevisade att varken Bankova gatan (presidentens kontor) eller Hrusjevskij (regeringens) vill ändra något alls i detta träsk."

Han hävdade att en uppgörelse gjorts där tre inflytelserika oligarker, Rinat Ahmedov, Igor Kolomoiskij och Serhiy Lyovotjkin, påverkat "sina" parlamentariker att inte fälla regeringen. 

Men få i reformlägret ville ha ett nyval just nu, särskilt som deras opinionssiffror är låga.

Om val hölls idag skulle Oppositionsblocket, det parti som bildats ur resterna av den avsatte presidenten Viktor Janukovytj Regionparti, vinna fler platser. Det vore, enligt antikorruptionsaktivister, slutet för de försök som trots allt pågår att rensa ut i den korrupta maktapparaten. Det bästa enligt dem är att tillsätta en helt teknokratisk ministär, ministrar av Abromavicius sort utan politisk agenda eller knytning till någon av de superrika oligarkerna. En teknokratisk regering, som ser till att nödvändiga reformer genomförs. 


Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista