Skatteverket ska granska rot- och ruttjänster där närstående gjort jobbet, vilket inte berättigar till avdrag. Foto: Skatteverket.
Skatteverket ska granska rot- och ruttjänster där närstående gjort jobbet, vilket inte berättigar till avdrag. Foto: Skatteverket.

Släktingar får inte utföra rot- och ruttjänster - nu skärps kontrollen

1:38 min

Skatteverket ska titta extra noga på rot- och rutavdavdragen i år. Det handlar bland annat om att det är vanligt att närstående gör rot- och ruttjänster, vilket inte är tillåtet.

– Bland annat ska vi titta extra noga på rot och rut för vi har upptäckt att i vissa fall är det närstående som utför rot- och ruttjänster och det är inte berättigat till avdrag så det kommer vi kolla lite extra, säger Ingemar Hansson som är generaldirektör på Skatteverket.

Enligt Skatteverkets regler får man inte göra avdrag när en närstående utför rot- och ruttjänster. Till exempel får man inte göra avdrag om man låter en nära släkting renovera köket.

I fjol gjordes rot- och rutavdrag för drygt 23 miljarder och enligt Skatteverket har de felaktiga utbetalningarna minskat. Men det är fortfarande vanligt att man anlitar närstående för rot- och ruttjänster.

I år kommer därför Skatteverket att granska ansökningarna noggrannare än tidigare för att se om det finns släktband. Ingemar Hansson tror att det fortfarande är få som känner till reglerna.

– Där har vi sett en del problem också. Det är ju så att man får avdrag bara för arbetskostnaden, och i vissa fall har man yrkat rot- och rutavdrag även för annat så vi ska kolla fönster, reparationer och fiber extra noga 2016, säger Ingemar Hansson som är generaldirektör på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista