Flygplan i luften. Foto: Johan Nilsson/TT
Flygplan i luften. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommersiell flygning mellan USA och Kuba

Upp till 110 flyg om dagen
1:05 min

Kuba och USA skriver idag under ett avtal om att återupprätta kommersiella flygningar mellan länderna, för första gången på över 50 år. Samtidigt har USA gett ett amerikanskt bolag tillstånd att öppna en fabrik på Kuba.

Upp till 110 flygplan om dagen kommer framöver att flyga mellan Kuba och USA, det meddelade den amerikanske vice transportministern idag. Så fort båda länderna skrivit under avtalet kommer flygbolag i USA kunna ansöka om att trafikera sträckan. De första resorna kommer troligen att börja på sommaren.

Kubanska flygbolag måste först ansöka om licens för att få verka i USA, vilket är en mer utdragen process.

Avtalet innebär ytterligare ett närmande mellan de två länderna som officiellt återupptog sina diplomatiska relationer i december 2014.

Sedan dess har framsteg gjorts kontinuerligt. Ambassader har öppnats, telefonförbindelser har förenklats och det är nu lättare för amerikaner att besöka Kuba, även om handelsembargot fortfarande förbjuder turistresor.

Även på det ekonomiska planet sker förändring. Senast igår tillät Washington för första gången ett amerikanskt företag att öppna en fabrik på Kuba. Det handlar om ett litet bolag från Alabama som vill tillverka traktorer på ön.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".