Delad bild: sängar på ett logement och en kvinna som håller ett barn.
Syriska flyktingar som just kommit till Lesbos. Foto: Petros Giannakouris/TT, Kostas Tsironis/TT.

Fungerande mottagningsenheter för flyktingar står redo på fyra grekiska öar

2:10 min

Efter hårt tryck från övriga EU meddelade Grekland i dag att fungerande mottagningsenheter för flyktingar nu står redo på fyra grekiska öar.

Beskedet kommer när bara en dag återstår till EU-toppmötet där bland annat flyktingkrisen står högt på dagordningen.

Flera europeiska politiker har hotat med att utesluta Grekland ur den passfria Schengenzonen om landet inte gör mer för att hejda flyktingströmmen till Europa.

På öarna Lesbos, Chios, Leros och Samos ska det från och med i dag inrättas så kallade "hotspots", eller mottagningsenheter. Mottagningsenheterna ska ta emot flyktingar som kommer över Egeiska havet från Turkiet.

Det beskedet gav i dag Greklands försvarsminister Panos Kammenos. Var och en av enheterna ska rymma 1 000 personer och här ska flyktingar i behov av internationellt skydd skiljas från ekonomiska migranter.

Ytterligare en mottagningsenhet ska snart stå färdigt på ön Kos där lokalbefolkning och öns borgmästare protesterat mot planerna av rädsla för att den lokala turismen ska drabbas.

Grekland har kritiserats av övriga EU för att man inte varit tillräckligt snabb med att få kontroll över det stora antalet flyktingar och migranter som varje dag gör den livsfarliga båtresan från Turkiet till den grekiska övärlden. Förra året kom över 850 000 människor den vägen. Hittills i år har över 80 000 gjort resan. De allra flesta är på flykt från krigsdrabbade länder som Syrien, Afghanistan och Irak.

Greklands regering säger att man hela tiden har registrerat båtflyktingarna och att det i stället är andra EU-länder som inte har hållit vad de lovat. Till exempel har planen på att omfördela drygt 66 000 asylsökande direkt från Grekland till andra länder hittills misslyckats.

Fortfarande försöker de allra flesta på egen hand ta sig vidare norrut mot länder som Tyskland och Sverige. Försöken att hindra människor att alls ta sig vidare från Turkiet, bland annat genom att slå till mot smugglarna, har inte heller varit framgångsrikt.

Flera europeiska politiker, som Österrikes inrikesminister, har hotat med att tillfälligt utesluta Grekland ur det passfria Schengensamarbetet om landet inte klarar av att bättre säkra EU:s yttre gräns.

Men vid ett besök i Aten i dag sa EU:s ordförande Donald Tusk att det inte är en lösning på problemet.

– Det löser inte kriget i Syrien och det kommer inte att hindra migranter från att söka sig till Europa, sade Tusk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista