Flygplan med radarutrustning på taket.
Förenade arabemiraten har lagt en order på SAABs luftburna radar- och övervakningssystem Erieye. Foto: Johan Nilsson/TT.

Kritik mot radaraffär med Förenade arabemiraten

3:27 min

Försvarskoncernen Saab tecknade förra året ett avtal med Förenade arabemiraten om att utöka landets luftburna radarsystem. Nu väcker affären kritik eftersom landet är en diktatur som dessutom deltar i en väpnad konflikt i Jemen.

Stig Henriksson (v) är ledamot i det så kallade Exportkontrollrådet, ett parlamentariskt rådgivande organ för exportkontrollfrågor. För honom är det självklart att affären inte borde beviljas.

– Förenade arabemiraten uppfyller nästan samtliga punkter där vi bör vara restriktiva eller säga nej. Landet kränker grovt de mänskliga rättigheterna, det är inte en demokrati och det är inblandat i ett krig, säger Stig Henriksson.

Han får medhåll av flera riksdagsledamöter Ekot talat med och fredsforskningsinstitutet SIPRI benämner affären som kontroversiell.

Det var i november i fjol som Saab offentliggjorde en order från Förenade arabemiraten på motsvarande 10,5 miljarder kronor för radar- och övervakningssystemet Erieye.

Erieye är bland annat ett radarsystem som monteras på flygplan. Saabs marknadsföring intygar att det kan upptäcka mål som till exempel helikoptrar, mindre båtar och vattenskotrar. Det kan också "spåra flera mål i luft, till sjöss och på land samtidigt".

Saab har tidigare exporterat Erieye till bland annat Thailand och Pakistan, men också en äldre typ till Förenade Arabemiraten. Det aktuella systemet beskrivs som ett mer utvecklat luftburet radar- och övervakningssystem än det som tidigare gått på export.

Förenade arabemiraten är en diktatur och enligt Amnesty förekommer grova kränkningar av mänskliga rättigheter i landet, bland annat finns rapporter om tortyr i form av elchocker.

Sedan mars i fjol är landet också involverat i kriget i Jemen, där man flygbombar mål tillsammans med den Saudiledda koalitionen.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP), den myndighet som ger tillstånd om vapenexport i Sverige, arbetar just nu med att bedöma huruvida Saab ska få exportera Erieye eller inte.

– Erieye är klassat som övrigt krigsmateriel, det vill säga att det inte är frågan om ett system som i sig har en förstörelsebringande verkan, säger ISPs generaldirektör Christer Ahlström som inte vill kommentera Saabs försäljning till Förenade arabemiraten, eftersom han inte vill föregå myndighetens prövning.

Enligt riktlinjerna för export av krigsmateriel bör export inte tillåtas till länder där "omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer", inte heller till länder som "befinner sig i väpnad konflikt med annan stat".

– Man ska inte exportera om det är frågan om allvarliga överträdelser om internationell humanitär rätt och vi följer ju givetvis utvecklingen väldigt noga i regionen, säger Christer Ahlström som också poängterar att Förenade arabemiraten inte befinner sig i konflikt med en annan stat, eftersom landets attacker riktas mot Huthirebellerna i Jemen.

Vid svårare fall rörande export av krigsmateriel kan ISP rådfråga  Exportkontrollrådet för vägledning. ISP kan också be regeringen avgöra om en specifik export ska tillåtas, men huruvida ISP har gjort det den här gången vill Christer Ahlström inte svara på.

– Någon närmare information om vilka ärenden som kommer upp i Exportkontrollrådet kan jag inte sitta och ge här.

Är regeringen tillfrågad?

– Jag kan inte kommentera den frågan heller.

En FN-rapport i fjol slog fast att 93 procent av de som skadats och dödats i flygbombningarna i Jemen var civila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista