Anders Ferbe
IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe. Foto: Jessica Gow/TT.

Facket varnar för strejkrisk

1:38 min

Inte sedan 1997 och Industriavtalets tillkomst har den svenska lönebildningsmodellen utmanats så kraftigt som nu, det hävdar IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

– Med tanke på utmaningarna mot lönebildningen ökar risken för konflikt inom alla sektorer. Jag tycker att det vore på sin plats att politiker och parter tar sitt ansvar och lugnar ned sig, och vårdar den modell som har varit framgångsrik för Sverige, säger Anders Ferbe.

Senast den sista mars ska Facken inom industrin teckna nya kollektivavtal med sina motparter. Det är de första avtalen som ska styra löneökningarna för hela arbetsmarknaden. Omkring 3 miljoner anställda ska få nya avtal i år.

Men enligt IF Metall är läget besvärligare än på länge. En del fackförbund, till exempel i byggbranschen, kräver högre löneökningar än industrin, regeringen har blandat sig i genom extrapengar till lärarlöner, ekonomer hävdar att lägre löner får fler flyktingar i arbete och sist men inte minst provoceras Anders Ferbe av politiker som vill lagstifta om låglönejobb.

– Jag tycker att det är oerhört upprörande att man från politiskt håll hotar arbetsmarknadens parter med att lagstifta. Jag tycker det är ett flagrant angrepp mot hela den svenska partsmodellen som vi har haft sedan början på 1900-talet, säger han.

Att förhandla fram det första, vanligtvis normerande, avtalet blir svårt den här gången tror han.

– Att vi känner att den märkessättning vi gör utmanas. Att man vill klättra på våra ryggar, då blir det omöjligt för oss till slut att träffa ett avtal som är i balans med vad Sverige behöver.

Hur menar du att det ökar risken för konflikt?

– Osäkerhet skapar alltid konfliktrisker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista