Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Sergei Chuzavkov/AP/TT.
Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Sergei Chuzavkov/AP/TT.

Ukrainas premiärminister avgår inte - trots presidentens krav

Arsenij Jatsenjuk: Rasera inte Ukrainas fundament
1:15 min

Den ukrainske presidenten krävde i dag riksåklagarens och regeringens avgång, eftersom de förlorat allmänhetens förtroende. Men hittills har bara riksåklagaren hörsammat presidentens begäran. 

Ikväll överlevde premiärminister Arsenij Jatsenjuk en misstroendeomröstning. Förslaget om att avsätta Jatsenjuk samlade bara 194 röster av de 226 röster som hade behövts för att fälla honom. Därmed klarar han sig kvar på posten.

Tidigare i dag försvarade Jatsenjuk intensivt sin regerings reformarbete den senaste tiden och vilka planer som finns.

"Rasera inte Ukrainas fundament", varnade premiärministern de som vill fälla regeringen nu i en misstroendeomröstning.

Inte ens beskedet från president Petro Porosjenko att regeringen under Jatasenjuk bör avgå tillsammans med riksåklagare Viktor Sjokin verkar ha någon effekt på premiärministern.

Dock tycks riksåklagaren ha hörsammat presidenten och begärt avsked, något som varit ett stående krav från reformanhängare och Majdanaktivister under en lång tid.

Sjokin anses ha bromsat korruptionsutredningar av såväl före detta makthavare, som nuvarande och blivit något av symbolen för landets rättslöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".