Foto: TT
Foto: TT

"Riskabelt att höja ersättningen till donatorer"

2:08 min

Brist på äggdonatorer har lett till köer av barnlösa i flertalet landsting. Men att höja ersättningen till dem som donerar ägg är inte rätt väg att gå, menar Statens Medicinsk-etiska råd, SMER, i ett yttrande i dag.

– Vi förstår ju att det är många kvinnor som vill ha ett ägg för att bli föräldrar. Men vi vill att den princip ska gälla som funnits i Sverige och i de flesta länder, det vill säga att vi ger organ av godhet för att vi är medmänniskor. Vi vill inte att det ska bli så att man säljer organ och får pengar för det, för då finns det en jättestor risk att personer i en svår ekonomisk situation känner sig tvingade att donera för att få en inkomst, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, ledamot i SMER.

I de flesta landsting är det lång väntetid för den som vill ha ett donerat ägg. Landsting och regioner beslutar själva hur stor ersättning som äggdonatorer ska få, och det ligger mellan 4000 och 6000 kronor. Men Skåne beslutade 2012 att höja ersättningen till cirka 11 000 kronor och efter två år hade man mer än tre gånger så många donatorer. 

– Det är klart att man får fler donatorer när man ökar lönsamheten, och skulle man höja till 25 000 kr så kanske man skulle få ännu fler, säger Chatrine Pålsson Ahlgren. Men hon och SMER menar att ersättningen till kvinnor som donerar ägg till barnlösa bör anpassas bättre efter de verkliga utgifter kvinnan haft.

– Om vi garanterar alla att få ersättning för de faktiska kostnaderna, vilket kan betyda att man får mer än 11 000, så tycker vi att man håller fast vid principen att vi ger av godhet och inte för att tjäna pengar.

Hur ska man avhjälpa de långa köerna för den som vill ha en äggdonation?

– Det är en helt annan fråga. Det kan ske genom bättre information till kvinnor som vill ge, men det kan aldrig ske genom att vi ökar de ersättningar som ges för att fler ska komma, för det tycker vi är medicin-etiskt perspektiv är fel.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista