Defibrillering efter hjärtinfarkt. Foto: Björn Larsson Ask, SvD/Scanpix
Defibrillering efter hjärtinfarkt. Foto: Björn Larsson Ask/TT.

Personlighet kan påverka vid hjärtinfarkt

1:02 min

Hur du hanterar stress och vilken personlighetstyp du är kan påverka hur snabbt du återhämtar dig efter en hjärtinfarkt. Det visar ny forskning från Malmö högskola.

– Ja, vi har ju sett att de som har en mer inåtvänd personlighet och som samtidigt har svårigheter att hantera stress, de får lite större infarkter, säger Mona Schlyter som är sjuksköterska och doktorand.

Studien som Mona Schlyters avhandling bygger på är gjord på sammanlagt 400 patienter mellan 26 och 70 år. Patienter som varit inlagda och vårdade på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Patienterna fick besvara en mängd frågor, dels medicinska, men också sociala och psykologiska. De fick också ta prover, göra tester och träffa en psykolog.

Mona Schlyter säger att det är viktigt att patienterna är välinformerade när de skrivs ut, men studien visar till exempel att oroliga och deprimerade patienter ringer mycket i efterhand.

Hon tror att mycket av oron skulle försvinna om de visste mer, men är man deprimerad har man svårt att ta till sig information, menar hon. Hon hoppas därför att den här studien kan göra eftervården bättre:

– Om man vet mer om någons personlighet kommer det ju att vara lättare att planera eftervården utifrån personlighet. Det är väl det man skulle titta mer på, så man ger rätt vård till rätt individ. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista