Bildmontage matkonvoj och kvinnor och barn i Madaya.
Staden Madaya är ett av de utsatta områdena som nämns, där dör invånare av svält. Foto: The International Committee of the Red Cross (ICRC) / AP

Nödhjälp tillåts i belägrade områden

Syriens regering godkänner att humanitär hjälp släpps in i sju belägrade områden. Transporter till områdena kan enligt FN starta med kort varsel.

FN:s talesperson Farhan Haq bekräftar det syriska beslutet och säger att kolonnerna kan börja köra "så snart som möjligt". Ett av de utsatta områdena som nämns är Madaya där invånare dör av svält.

Beskedet kom efter samtal som FN:s sändebud Staffan de Mistura genomfört med regeringsrepresentanter i Damaskus. de Mistura underströk i tisdagens samtal regeringens ansvar att se till att nödhjälp når utsatta.

FN-sändebudet träffade bland annat utrikesminister Walid al-Moualem för att försöka hålla liv i stormakternas planer på en nedtrappning av våldet från och med fredag. Han hoppas att kunna samla de stridande parterna till de fredssamtal som skjutits upp till den 25 februari.

Samtidigt fanns motstridiga uppgifter om kraven på att sätta in marktrupper.

– Vi vill se en markoperation med våra internationella allierade, vilket vi försöker lyfta under våra möten, förklarade en högt uppsatt turkisk tjänsteman vid en presskonferens på tisdagen enligt AFP.

– Utan en markoperation är det omöjligt att stoppa striderna i Syrien.

Samtidigt underströk han att Turkiet inte kommer att gå in i grannlandet på egen hand, eller agera mot den USA-ledda koalitionens vilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista