Tredelad bild: Jesse Hughes gör ett hjärttecken, exteriör från konsertlokalen, Arnaud blir intervjuad.
Sångaren Jesse Hughes spelade för överlevare, bland annat 30-åriga Arnaud. Foto: Jean-Nicolas Guillo/TT, Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Starka känslor när Bataclan-konserten avslutades

2:49 min

I går kväll återvände bandet Eagles of Death Metal till Paris. Deras senaste konsert, den på Bataclan, attackerades av terrorister och 90 människor dödades. Under gårdagens spelning, i en annan lokal, var säkerheten mycket hög. 

Sången Paris s'éveille inledde konserten och spelades upp när bandet gjorde entré. Paris vaknar- en gammal fransk sång till publikens jubel. Budskapet från Eagles of Death Metal var att "Vi är starkare än terroristerna." Sångaren Jesse Hughes hade en röd mantel på sig som en superhjälte. Men i intervjuer storgråter han.

– Jag har inga mardrömmar men när jag är vaken ser jag saker, sa Jesse Hughes till CNN före konserten.

Överlevande, anhöriga och politiker var inbjudna till spelningen på scenen Olympia, ett sätt att bearbeta traumat för många. Poliser arbetade under hela dagen med säkerheten. Kravallstängsel ramade in området med flera led av kontroller och också metalldetektorer. 

– Det kommer tillbaka bilder i huvudet från kvällen, säger Arnaud som också överlevde skräcknatten på Bataclan. Han befann sig på balkongplats när terroristerna öppnade eld. Han lyckades ta sig ut efter 20 minuter i kaoset.

Arnaud ser samlad ut när Sveriges Radios korrespondent träffar honom utanför konsertlokalen, han har gått på flera konserter efter attentaten. Det var svårt i början. Arnaud visste inte hur skulle reagera under konserten i går. Många psykologer fanns i salen.

Överlevande och anhöriga har i dagarna framfört kritik i parlamentet mot hur myndigheterna agerade under attentaten och de anser att många frågetecken kvarstår. När 40 personer satt som gisslan i ett rum på Bataclan lade larmcentralen på luren när en i gisslan ringde. Hon fick veta att hon inte talade tillräckligt högt, men det var svårt när terroristerna letade runt efter människor att skjuta.

Samtidigt som konserten pågick i går röstade nationalförsamlingen för en förlängning av undantagstillståndet fram till slutet av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista