Syriska flyktingar vid gränsen till Turkiet. Foto: Bulent Kilic/TT.
Syriska flyktingar vid gränsen till Turkiet. Foto: Bulent Kilic/TT.

Tjeckien tvivlar på flyktinguppgörelse med Turkiet

1:55 min

Tiden rinner ut för att hitta en gemensam europeisk lösning på flyktingfrågan, säger den tjeckiska regeringens ansvarige för europafrågor, Tomas Prouza.

Enligt honom litar man inte längre på överenskommelsen med Turkiet om att stoppa flyktingsmuggling.
– Ingen hade förväntat sig att antalet flyktingar skulle minska till noll. Men att uppemot 2000 människor kan ta sig från Turkiet över havet till Grekland varje dag, det är för mycket och det visar att Turkiet inte uppfyller sina löften, säger den tjeckiska regeringens statssekreterare för Europafrågor Tomas Prouza.

Sedan överenskommelsen mellan EU och Turkiet slöts för tre månader sedan, har Turkiet haft gott om tid på sig att visa resultat, exempelvis ingripa mot den öppna handeln med gummibåtar och flytvästar, hävdar Prouza.

Tjeckien håller i ordförandeskapet för Visegradgruppen, en informell sammanslutning där också Polen, Ungern och Slovakien ingår och som allt hårdare driver en egen linje i flyktingfrågan.

Senast i mitten på mars är det dags att ta ställning till om vi kan lita på Turkiet, anser Prouza.

– Ser vi ingen förändring till nästa möte i Europeiska rådet, måste vi ompröva EU:s yttre gräns, hävdar han.

De fyra länderna har deklarerat att de vill hjälpa Bulgarien och Makedonien att stänga sina gränser mot Grekland, där de flesta flyktingarna passerar för att ta sig vidare in Europa.

Centraleuropéerna kritiseras framför allt av Tyskland för att underminera de pågående ansträngningarna att skapa en europeisk lösning tillsammans med Turkiet.

Men en gemensam väg tycks allt svårare att hitta. Österrikes senaste avisering att utöka sina gränskontroller och begränsa antalet flyktingar som får komma in i landet varje dag är bara ytterligare en bekräftelse på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista