Fyra av de statliga storbolagen; Vattenfall, Tela Sonera, LKAB och Svenska Spel. Foto: TT
Fyra av de statliga storbolagen; Vattenfall, Tela Sonera, LKAB och Svenska Spel. Foto: TT

Brakförlust för de statliga bolagen

Vattenfall och LKAB går sämst
1:22 min

De statliga svenska företagen gjorde tillsammans en förlust på drygt åtta miljarder kronor i fjol, enligt en sammanställning som nyhetsbyrån TT gjort. Det är första gången sedan 90-talet som de statliga företagen gör ett förlustår.

En vinst på nästan 20 miljarder kronor före skatt 2014 förvandlades i fjol till en brakförlust. Det visar en sammanställning av de 21 största statliga företagens resultat, som TT har gjort.

Förlusten på drygt åtta miljarder kronor i fjol kan jämföras med en genomsnittlig årlig vinst på drygt 40 miljarder kronor sedan 1999.

Förklaringen till fjolårets bottennapp är framför allt att Vattenfall och LKAB fått göra stora nedskrivningar av värdena på sina tillgångar.

Tillsammans gjorde LKAB och Vattenfall en förlust på 35 miljarder kronor och meddelade i samband med sina årsrapporter att de inte delar ut några pengar till staten i år. Det gör att utdelningarna till staten minskar kraftigt.

Men trots förlusterna i fjol kommer staten inte gå lottlös. Det finns flera företag som gör stora vinster. Åtminstone elva miljarder kronor kommer delas ut från dessa till staten, enligt TT:s sammanställning.

Där sticker till exempel Telia Sonera ut som ger nästan fem miljarder kronor i aktieutdelning. Staten äger drygt en tredjedel av teleoperatören.

En annan vinstmaskin var Svenska spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".