Pieter Wezeman, Sipri. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri anser att krigsmaterielexporten bör bli mer transparent. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio

Sipri: Riskerar att legitimera diktaturer

2:17 min

Saabs affär med Förenade Arabemiraten om radar- och övervakningssystemet Erieye får i dag kritik från flera håll. 

Nu varnar Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri för att den här typen av affärer kan legitimera icke-demokratiska stater.

Förra året tecknade Saab ett avtal med Förenade Arabemiraten om en ny version av det luftburna radar- och övervakningssystemet Erieye. Systemet används bland annat för att spåra mål i luft, vatten och på land.

Affären är värd motsvarande 10,5 miljarder kronor.

Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri anser att man måste vara medveten om de signaler den här typen av affärer kan skicka.

– Exporterar man vapen till en diktatur måste man ta hänsyn till att det kan anses som en symbol av stöd. Det kan legitimera diktaturen. Och det är också en sak man bör ta med i bedömningen, säger han.

Affären får i dag kritik från bland annat Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Amnesty som anser att exporten inte bör tillåtas eftersom Förenade Arabemiraten befinner sig i en väpnad konflikt i grannlandet Jemen.

Pieter Wezeman på Sipri håller med om att försäljningen är kontroversiell.

– Det finns ju en hel del uppgifter om brister när det gäller hur Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har följt de internationella reglerna vid krigföring, säger Pieter Wezeman om konflikten i Jemen.

Amnesty, men också FN har rapporterat om överträdelser mot civila. En FN-rapport från i fjol slog fast att 93 procent av de som skadats eller dödats i flygbombningarna i Jemen var civila.

Den myndighet som har till uppgift att bedöma om ett företag ska få tillstånd att exportera krigsmateriel är Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Generaldirektören på ISP vill inte kommentera fallet, eftersom han inte vill föregå myndighetens prövning. Han vill heller inte berätta vilka eventuella tillstånd Saab redan fått och hänvisar till sekretess.

Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet SIPRI har förståelse för att delar av bedömningen omfattas av sekretess, men han anser att det är viktigt att ISP vid ett beslut av den här typen, berättar om hur man resonerat.

– Jag tycker att det är ett viktigt fall som ska granskas genomgående, för det är ett kontroversiellt fall där det finns många frågor. Om man får svar på de frågorna så förstår man mycket bättre hur svensk vapenexport egentligen fungerar, säger Pieter Wezeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista