Tommy Ohlström, vd KF.Foto: Kristofer Samuelsson.
Tommy Ohlström, vd KF. Foto: Kristofer Samuelsson.

KF:s vd Tommy Ohlström om lägenheten från Kommunal

1:19 min

Enligt Aftonbladet har Kooperativa förbundets vd Tommy Ohlström och hans hustru fått en lägenhet på 180 kvadratmeter i centrala Stockholm av fackförbundet Kommunal.

Det här rör återigen upp känslor hos medlemmarna.

– Det klart att när det här kommer på löpsedlarna igen så rör det upp en massa känslor självklart, men det gäller ju att få fakta om vad som har hänt och hur det har gått till, säger Eva Kärrman, Kommunal Västs ordförande.

Paret flyttade in för tre månader sedan, och sålde då sin förra bostadsrätt som låg i närheten, skriver Aftonbladet.

Kommunal vet i dag inte varför paret fått lägenheten, och säger att all hantering kring detta sköttes av den tidigare kassören Anders Bergström. Han lämnade sitt uppdrag för en månad sen.

– Varför han just har givet dom den det vet inte jag, säger Robin Ljungqvist, som är pressekreterare på Kommunal.

Är det någon hos er som vet det?

– Nej, det är som sagt något som sköts av Anders Bergström.

Så han har lite fritt kunnat dela ut lägenheter, är det så man ska betrakta detta?

– Jag kan bara säga att delegationen såg ut så, att han hade ansvar för att hantera fördelningen av lägenheterna. Men nu ser vi över rutinerna och policyn för hur vi ska fördela lägenheter.

Tommy Ohlström har tidigare arbetat som kanslichef på LO, och även varit Socialdemokraternas partikassör.

Han säger själv att paret fick lägenheten för att hans hustru arbetade på Byggnads ekonomiavdelning i början av 00-talet. 

Men han förstår att det kan uppfattas som att det är hans position och koppling till fackföreningsvärlden som lett till kontraktet.

– Jag förstår frågeställningen, och det är därför det är så viktigt för mig att påpeka att det handlar om en anställning och inte något annat, säger Tommy Ohlström.

Men Byggnads pressavdelning säger till Ekot att de inte har någon dokumentation som styrker att hustrun skulle anmält intresse för en bostad. Och håller med om att det rimligen borde vara Byggnads och inte Kommunal som i så fall borde tilldelat hustrun en lägenhet, om hon gjort intresseanmälan via dem.

Efter senaste tidens uppmärksamhet har Kommunal beslutat att ändra rutinerna kring sina lägenheter. Malin Ragnegård, ordförande Kommunal Bergslagen, är hoppfull kring det arbetet.

– Jag känner mig trygg med den här åtgärdsplanen som tagits fram och att det kommer att göras, säger hon. 

Om lägenhetsaffären skett korrekt enligt Kommunals regler borde fackförbundet kommunicera det, tycker Helena Sundén vid Institutet mot mutor.

– Då är det viktigt att man går ut och är tydlig med att den här förmedlingen har skett på ett sätt som är förenligt med de regler vi har, för då dödar det de hypotetiska frågetecken som kan uppkomma, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista