Ulla Andersson ger inget svar på frågan om hon och de övriga förhandlarna har några ultimativa krav med sig till förhandlingsbordet.
Ulla Andersson ger inget svar på frågan om hon och de övriga förhandlarna har några ultimativa krav med sig till förhandlingsbordet. Foto: TT / Gabriel Flores Jair, Pressbild

Ulla Andersson ger inget svar om kravet från förbunden

Vänsterpartiet i Skåne kräver en ny strategi i budgetsamtalen
1:49 min

De interna protesterna mot Vänsterpartiets budgetsamarbete med regeringen breder ut sig. Det tunga distriktet i Skåne ställer som villkor att delar av migrationsuppgörelsen ska rivas upp för att partiet ska stödja regeringens budget.

Så här svarar Vänsterpartiets förhandlare Ulla Andersson om kravet.

– Budgeten är en förhandling om den ekonomiska politiken. Det är jätteviktigt och det centralt i sig. Sen är det väl känt att Vänsterpartiet inte står bakom migrationsuppgörelsen. Och det kommer vi inte att göra heller.

I vilken utsträckning kommer du att lyfta migrationsuppgörelsen i budgetförhandlingarna? 

– Vi kommer att jobba med den ekonomiska politiken i budgetförhandlingarna och göra vad vi kan för att den ska bli så jämlik och ge så mycket resurser som möjligt till äldreomsorg, skola och sjukvård. Det är vår uppgift i förhandlingarna.

Två av Vänsterpartiets största distrikt, Skåne och Göteborg, vill ställa tuffa villkor för att partiet ska säga ja till ännu en budgetuppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det berättade Ekot i morse.

Vänsterpartiet i Skåne kräver en ny strategi i de kommande budgetförhandlingarna med finansminister Magdalena Andersson.

Om Vänsterpartiet ska stödja budgeten måste den innehålla fler skattehöjningar och mer pengar till välfärden än tidigare överenskommelser - och en ändrad flyktingpolitik, är inställningen.

Sara Svensson är Vänsterpartiets gruppledare i Region Skåne.

– Jag tror att det är extremt viktigt att man höjer ribban för vilka krav man har för att gå med på en budget med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och att man driver det tydligt.

Även Ulla Andersson, som är partiets budgetförhandlare, vill satsa mer resurser på välfärden och tycker att regeringen måste våga höja skatterna för dem som tjänar mest. 

– Jag hoppas verkligen att vi ska lyckas med det, men det är väl inte helt obekant att regeringen inte vill höja skatten för de som har det bäst ställt eller höja kapitalskatter.

Ulla Andersson ger inget svar på frågan om hon och de övriga förhandlarna har några ultimativa krav med sig till förhandlingsbordet.

Vad skulle det innebära om Vänsterpartiet skulle lämna budgetsamarbetet?

– Att Sverige skulle få en sämre politik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".