Cell på häktet
En enkät som Brottsförebyggande Rådet gjort visade att 85 procent av häktade under 21 år någon gång fått restriktioner. Foto: Kriminalvården

Svensk isolering av häktade kritiseras

"Vi har visat Sverige tålamod, men också tålamod har en gräns"
1:30 min

Sverige kritiseras ännu en gång för isoleringen av häktade, så kallade restriktioner.

Den här gången i en ny rapport som Europarådets kommitté mot tortyr och omänsklig behandling - CPT - släppte tidigare i dag.

Enligt George Tugushi, medlem i rådet, är Sverige unikt i sitt användande av restriktioner.

– Det finns inte många länder som isolerar sina fångar som Sverige gör, säger George Tugushi, en av sju medlemmar ur Europarådets tortyrkommitté som besökte Sverige under en dryg vecka i maj 2015.

CPT inspekterade då bland annat fängelser, psykiatriska kliniker och migrationsverkets förvar för att granska om något gjorts sen rådets senaste besök 2009.

– Och tyvärr såg det dåligt ut på flera punkter, menar George Tugushi.

Trots återkommande kritik och ihärdig dialog i nästan 25 år tid har Sverige inte gjort tillräckligt när det kommer till situationen på landets häkten och då i synnerhet förekomsten av restriktioner.

En enkät som Brottsförebyggande Rådet, Brå, gjort visade att 85 procent av häktade under 21 år någon gång fått restriktioner - ett verktyg som CPT tycker bara ska användas i undantagsfall.

Även bristen på läkare på Migrationsverkets förvar samt att asylsökande inte erbjuds hälsoundersökning på de ankomstboende som CPT besökt får kritik i rapporten. Också denna kritik framfördes redan 2009 när rådet besökte Sverige sist. Nu hoppas CPT att Sverige tar kritiken på allvar.

– Vi har visat Sverige tålamod, men också tålamod har en gräns, säger George Tugushi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".