Therese Lunden sjuksköterska
Therese Lunden sjuksköterska Foto: Therese Lunden sjuksköterska

Fler sjukdagar i kommuner och landsting än i privat sektor

2:34 min

Antalet sjukdagar för dem som jobbar inom kommun och landsting ökade med mer än sju procent under de tre första kvartalen i fjol. Sjukfrånvaron är i genomsnitt omkring 50 procent högre per anställd inom kommun och landsting än i privat sektor.

Förra året kostade sjukpenningen hos Försäkringskassan 31 miljarder och prognosen är att den fortsätter stiga. Varför har den privata sektorn färre sjuka?

Therese Lunden är sjuksköterska, hon bytte det hon upplevde som tufft arbete på landstinget mot att jobba för ett privat bemanningsföretag

Eftersom det fattades personal på en del pass, blev man ofta tillfrågad om att byta pass, det vill säga ta extrapass. Det var vanligt att man jobbade över. Som sjuksköterska har man en ansvarskänsla mot sin arbetsplats, man känner sig på något sätt tvungen att ställa upp.

Sedan Therese Lunden bytte till att jobba med bemanningsföretag i augusti förre året sedan dess har hennes liv blivit betydligt mindre stressigt.

– Det känns som att jag har kontroll på ett annat sätt än jag hade innan. Jag kan bestämma när jag vill vara ledig och hur jag vill jobba. Jag känner mig lite lugnare. Jag får lite pengar över varje månad och kan börja spara till vårt hus trots att jag arbetar mindre i dag än tidigare hos landstinget.

Therese Lunden säger att det känns som att hon kan kontrollera sin situation att hon har inflytande över sin vardag

Det var i augusti förra året som Therese Lunden bytte landsting mot ett privat bemanningsföretag. Hennes stresspåslag hade varit på topp alltför länge. Nu har hon nära till sina chefer, kan kommunicera om sitt arbete, hon kan påverka sin arbetssituation vilket också påverkar hennes privatliv.

Sjukdagarna inom kommun och landsting har ökat med åtminstone 7 procent per anställd under perioden januari till och med september i fjol jämfört med samma period 2014. Sett 10 år tillbaka i tiden har sjukfrånvaron i genomsnitt per anställd ökat med mer än 25 procent, enligt siffror från SCB.

Magnus Svartengren, medicinska rådgivare hos arbetsmiljöverket, har forskat på sambandet mellan sjukskrivning och arbetsförhållanden. Han berättar att faktorer som krav, kontroll, att man har inflytande, delaktighet, stöd, att det är vitala funktioner för hur utfallet blir för den anställde. Han menar att det är större avstånd till chefen i offentlig sektor och att konsekvensen av detta blir större brister just då det gäller stöd, som leder till mindre avlastning då det gäller tunga uppdrag och brist på kommunikation.

Sjukdagarna hos kommun och landsting, i genomsnitt per anställd, ligger omkring 50 procent högre än hos privat sektor.

SKL,Sveriges Kommuner och Landsting, har fokus på arbetsliv, bland annat läggs 50 miljoner varje år på arbetsmiljöforskning. I mars startar SKL tillsammans´med de fackliga organisationerna en webbaserad utbildning för chefer för att de ska få ökad kunskap om arbetsmiljöfrågor. Caroline Olsson är sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL hon har identifierat vilka frågor det är där man behöver öka kunskapen. Tanken är att webbutbildningen ska kunna nå ut till alla chefer på alla nivåer och skyddsombuden.

– Det är tänkt att den ska öka kunskapen hur man kan jobba med ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete, berättar Caroline Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista