Apple har inte tekniken i dag att låsa upp telefonen enligt företagets VD Tim Cook. "Jag vill att folk ska följa domstolsbeslut" svarar FBI:s James Comey.
Apple har inte tekniken i dag att låsa upp telefonen enligt företagets VD Tim Cook. "Jag vill att folk ska följa domstolsbeslut" svarar FBI:s James Comey. Foto: TT Montage: Sveriges Radio

Apple vägrar låsa upp telefon till FBI

"Jag vill att folk ska följa domstolsbeslut"
1:37 min

Företaget Apple vägrar hjälpa USA:s polis FBI att låsa upp en telefon som kan innehålla information om terroristkopplingar i samband med en massaker i Kalifornien där 14 människor dödades.

Att bryta krypteringen skulle ha stora och skrämmande konsekvenser enligt Apples VD Tim Cook.

Det har gått drygt två månader sedan det gifta paret Syed Farook and Tashfeen Malik dödade 14 människor i ett terrorattentat i San Bernadino, Kalifornien innan de sköts ihjäl av polisen.

Paret förstörde sina privata telefoner och en hårddisk till en dator, men polisen har Farooks arbetstelefon, en iphone.

Polisens problem är att de inte lyckas låsa upp den för att leta efter information.

En domare har begärt att företaget Apple ska hjälpa till att bryta krypteringen, men Apple vägrar. De har inte tekniken i dag att göra det enligt företagets VD Tim Cook, som skriver på företagets hemsida att FBI:s begäran är utan motstycke och att konsekvenserna vore skrämmande om Apple skulle samarbeta genom att utveckla en teknik för att bryta krypteringen.

Det skulle göra det möjligt att låsa upp vilken iphone som helst, även om det inte är FBI:s avsikt, är Tim Cooks slutsats.

Kongressen i USA diskuterar sen en tid tillbaka lagstiftning om att eventuellt tvinga dataföretag att samarbeta om de skulle neka att följa ett domstolsbeslut.

FBI-chefen James Comey vittnade i kongressen förra veckan om att krypteringen innebär problem för polisen, men sa sig samtidigt förstå betydelsen av att värna människors privata integritet.

FBI begär inte någon bakväg till allas telefoner eller andra apparater, sa han:

– Jag vill att folk ska följa domstolsbeslut, sa FBI-chefen James Comey.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".