Islamistgruppen Isis svarta flagga vajar i Mosul. Foto: TT.
Islamistgruppen Isis svarta flagga vajar i Mosul. Men IS vill expandera även utanför Irak och Syrien. Foto: TT.

Länderna där IS expanderat

2:02 min

Terrorgruppen Islamiska staten har de senaste åren expanderat till flera länder utanför Syrien och Irak, bland annat Libyen och Afghanistan. Samtidigt söker och skapar IS allianser med andra organisationer runtom i världen för att vinna mark.

Hela Ekots kartläggning: Så expanderar IS

Hassan Hassan är analytiker på tankesmedjan Chatham House, tillika författare till boken Isis: Inside the Army of Terror. Hassan menar att den geografiska expansionen som IS nu försöker åstadkomma är en viktig del av Islamiska statens strategi.

– Vad vi ser är att IS gör som sin föregångare al-Qaida. al-Qaida har en global agenda med globala ambitioner, den har även Islamiska staten nu anammat när man expanderar utanför Syrien och Irak, säger Hassan Hassan.

Terrorgruppen Islamiska staten kontrollerar idag territorier i Libyen och Afghanistan. Militära operationer och attentat har riktats mot en rad länder under det gånga året, bland annat attacker mot shiamuslimer i Libanon och Jemen.

– Gruppen vill försvara sina landvinningar i Syrien och Irak och på samma gång expandera globalt, säger Hassan Hassan.

Den senaste tiden har Islamiska staten också skapat allianser med redan existerande grupper utanför Irak och Syrien. Till exempel har den nigerianska terrororganisationen Boko Harams ledare svurit trohet till IS.

Med sådana grupper får IS en allierad som redan har en befintlig infrastruktur och lokal kännedom om kultur och terräng.

– Därtill har några av de numera IS-allierade grupperna tidigare varit kopplade till al-Qaida. Och för IS har det varit en medveten strategi att försöka vinna över delar av al-Qaidas redan etablerade nätverk i sin ambition att bli mer globala, förklarar Hassan Hassan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista