Förskolan Klangen i Malmö är en så kallad akutförskola som tar emot barn i väntan på en mer permanent förskolelösning.
Förskolan Klangen i Malmö är en så kallad akutförskola som tar emot barn i väntan på en mer permanent förskolelösning. Foto: Josefin Modig / Sveriges Radio

Personal och föräldrar vittnar om kaos i förskola

1:46 min

Förskolebristen i Malmö har fått kommunen att ta till nya åtgärder och bland annat öppna en akutförskola i slitna lägenheter i ett höghusområde. Men nu vittnar både personal och föräldrar till barn på förskolan om kaos i verksamheten.

Madeleine Ucan påbörjade inskolning med sina barn på förskolan, men valde att ta barnen därifrån:

– Jag såg en förskola i totalt kaos. En gång höll jag i samlingen för personalen fanns inte där. Det var någon som skulle byta blöja, nån var ledsen, nån skulle snyta sig och helt plötsligt satt vi föräldrar där utan någon pedagog i närheten. Personalen gör ju allt vad de kan, men har man inte resurser till det så faller det ju platt.

Förskolan Klangen i Malmö är en så kallad akutförskola som tar emot barn i väntan på en mer permanent förskolelösning. Den öppnade i december förra året och kommer att stängas efter sommaren.

Men fram tills dess finns fyra avdelningar inhysta i lägenheter på andra våningen i ett höghus.

De anställda vill inte ställa upp på en bandad intervju, men de vittnar om trånga lokaler, dålig ventilation och inte minst för lite personal.

De säger till Ekots reporter att de går på knäna och att det inte är en dräglig miljö för små barn. Enligt anställda Ekot pratat med var där i går 60 barn och 8 personal.

De säger att de inte hann byta blöjor på barnen och inte heller hjälpa alla barn som behövde hjälp att äta.

Peter Wahlström är utbildningschef och medger att man haft problem:

– Alltså, det har varit problem med vikarier och vi har försökt att hantera det. Men jag vill säga att problemet med antalet personal kanske inte har varit så stort som man vill tro av reaktionerna.

Peter Wahlström säger att man tar oron och kritiken på allvar och att man nu kommer förstärka personalgruppen:

– Vi förstärker också den dagliga arbetsledningen så att man kan fördela personalen på morgonen vid sjukdom på ett bättre sätt. Vi tar detta på allvar och gör allt vad vi kan för att tryggheten ska finnas hos både föräldrar, barn och personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista