Karta visar IS-kopplade attacker. Människor som sörjer offer för en IS attack i Pakistan Foto: Shakil Adil/TT. Grafik: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio.
Runt om i världen har IS-kopplade attacker skördat dödsoffer. Här sörjande i Pakistan. Foto: Shakil Adil/TT. Grafik: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio.

IS dödar flest i Syrien och Irak

"Väldigt många muslimer faller offer för jihadistiskt våld."
2:11 min

Enligt Ekots kartläggning, som publiceras idag, tros terrorgruppen Islamiska Staten (IS) ha utfört minst 50 terrorattentat utanför Syrien och Irak. Tusentals har dödats i dessa attentat. Samtidigt är det i Syrien och Irak de flesta faller offer för IS. Någon exakt siffra på hur många som dödats finns inte, men sammanlagt har IS under de senaste åren dödat tiotusentals människor, enligt forskaren Hans Brun.

- Det är svårt att ge en generell och trovärdig siffra på det där. Den islamiska staten är aktiv i flera länder och inte bara Irak och Syrien. De finns redan på plats i Afghanistan och Libyen. Det är tiotusentals människor. Alltså, i tiotusentals.

Även om Yazidier, kristna och judar av IS anses vara fiender menar forskaren Hans Brun att även muslimer, i synnerhet shiamuslimer faller offer för terrorgruppen.

- De attackeras om man har möjlighet. Dessutom så sätter man i system i att mörda sunnimuslimer som inte accepterar den jihadistiska världsbilden eller som lever på fel sätt. Man kanske dricker alkohol, man kanske är homosexuell, man kanske inte följer de religiösa regler som den islamiska staten sätter upp. Och de är ganska hårdhänta, om man ska uttrycka sig diplomatiskt, säger han.

Men dödandet av muslimer, vare sig det är shia- eller sunnimuslimer är inget som IS döljer.Enligt Hans Brun finns det en skillnad mellan hur IS och al-Quida hanterar dödandet av andra muslimer.

– Al-Quida har sedan vissa lärdomar under 90-talet valt att försöka tona ner våldet mot andra muslimer för att inte stöta bort potentiella anhängare. Exempelvis då våldet mot shiamuslimer. Det är någonting som islamiska staten har valt att bortse från helt och hållet, den lärdomen, säger Hans Brun.

Och för att rättfärdiga dödandet av sunnimuslimer, inklusive barn, så använder Islamiska Staten ett i muslimska kretsar omdiskuterat begrepp.

- Det finns ett begrepp som den Islamiska Staten använder sig av. Ett religiöst begrepp som heter Takfir och som innebär att vissa personer, vissa muslimer kan förklaras vara avfällingar och otrogna. Och om de är avfällingar och otrogna då är det fritt fram att döda dem. Och där ingår då människor som exempelvis samarbetar med regimer som man inte tycker om eller som lever på fel sätt, säger Hans Brun.

Tidigare forskning har visat att mellan 70-80 procent av de som faller offer för jihadistiskt våld är muslimer.

Även om IS i den forskningen inte var lika starka som de är idag så kan vi se att av de tiotusentals som IS dödat är de flesta muslimer, enligt databasen för terrorattentat, Global terrorism database.

Det ser man även på terrorgrupper som Boko Haram, som svurit trohet till IS och som dödar urskillningslöst, enligt Hans Brun.

- Tittar man på konflikter som i Nigeria t.e.x., Boko Haram är IS-allierad, där är majoriteten av offren muslimer. Man kan säga såhär, väldigt många muslimer runtom i världen faller offer för jihadistiskt våld, säger forskaren Hans Brun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".